Koji je Star Trek bio najbolji?

Foto: Press

VJERNI fanovi kultne serije "Star Trek" vjerojatno već jako dobro znaju da će 50. rođendan jedne od najpopularnijih franšiza u povijesti slaviti uz treći nastavak Abramsovog reboota "Beyond", ali i da ih u siječnju 2017. čekaju potpuno novi nastavci šeste po redu (ako ne računate animiranu seriju i "Phase II" koji se kasnije pretvorio u filmove i epizode drugih serija) igrane serije koja u ovom trenutku još uvijek nema naziv.

I dok se mnogi raduju avanturama novih likova koji će istražujući nove svjetove i civilizacije zapravo obrađivati suvremene teme, druge smeta to što je riječ i sadržaju koji će se plaćati (budući da se radi o streaming servisu CBS All Access) i to što iza serije stoje isti ljudi kao i iza tri nova filma.

Internet je već prepun članaka onih koji smatraju da bi nova serija mogla biti previše nalik filmovima koji nisu u duhu serije već više spadaju u kategoriju običnih SF blockbustera prepunih jurnjave, gužve i eksplozija.

Naravno, prerano je razgovarati o seriji, a mnogi će se složiti da Abramsov reboot savršeno funkcionira u kinima i da razgovor o novoj seriji ne bi bio moguć bez uspjeha filmova na blagajnama.

No, ostaje nam vidjeti kako će sve izgledati, a mi ćemo se nakratko pozabaviti više i manje uspješnim serijama koje gotovo 50 godina zabavljaju generacije gledatelja i prepustiti vam da nakon svega odlučite koja je od njih najbolja.

The Original Series (1966–1969)

Neki će reći da je original zapravo i najbolji te da je Gene Roddenberry ovom serijom postavio temelje ne samo za jednu od najpopularnijih franšiza već i za žanr znanstvene fantastike. Bez "Star Treka" žanr SF-a ne bi bio isti, a mnogo je tekstova napisano i o utjecaju serije na tehnologiju koju koristimo i danas.

Sve u svemu, serija se unatoč relativno kratkom boravku na malim ekranima nametnula kao neizostavni dio svake "must see" liste SF fanova i s vremenom postala puno više od campa s jakom porukom.

Naravno, iz današnje perspektive specijalni su efekti katastrofalni, ali i to daje određenu čar.

The Animated Series (1973–1974)

Nakon što je serija otkazana, neki su vjerovali da je to kraj za seriju koja se s problemima susretala od samih početaka. Ipak, nakon što su se reprize pokazale uspješnima, a podrška fanova porasla, Star Trek vratio se u vidu crtane serije u kojoj je većina originalne postave likovima posudila glasove, a vratili su se i scenaristi.

S obzirom na tadašnje specijalne efekte, format animirane serije pokazao se kao odlična ideja iako su se budžetska ograničenja itekako odrazila na kvalitetu.

The Next Generation (1987–1994)

Trebalo je točno 18 godina da se Star Trek vrati na male ekrane (u međuvremenu se pojavila animirana serija i četiri filma s originalnom postavom), ali jednom kad se serija vratila, mnogima je postalo jasno da je riječ o pristupu koji funkcionira daleko bolje od originala, a ugodno se iznenadio i sam William "Kapetan Kirk" Shatner koji tvrde da je TNG superiornija serija.

Daleko ozbiljniji pristup, kvalitetniji scenariji, solidni specijalni efekti, odlična glumačka postava (izvrsni Patrick Stewart) i impresivna gledanost (preko 20 milijuna gledatelja po epizodi).

Deep Space Nine (1993-1999)

Radi se o prvoj ST seriji bez izravne upletenosti Roddenberryja, a neki smatraju da se radi i o najhrabrijoj inkarnaciji serije u kojoj imamo daleko mračnije teme, zaplete, ali i narativne lukove koji su u TNG-u bili samo donekle prisutni.

I dok je dio fanova oduševljen hrabrošću scenarista koji su napravili veliki odmak od originala i kvalitetom pisanja, serija nikada nije bila popularna kao prethodnici. Bilo kako bilo, Ronald D. Moore ovdje je ispekao zanat i dao nam jednu od ponajboljih SF serija u povijesti - "Battlestar Galacticu".

Voyager (1995–2001)


Iako nikad nije bila uspješna kao drugi spin-off TNG-a, već spomenuti DS9, neke generacije upoznale franšizu upravo kroz kapetanicu Janeway i njezinu ekipu. Isto tako, premisa o avanturama posade broda udaljenog 70 tisuća svjetlosnih godina od Zemlje, odlična je i nudi savršeno okruženje za uobičajene ST teme.

S druge strane, dugogodišnji fanovi seriju smatraju najslabijom u franšizi, a osim komičnog tona zamjeraju joj i loše likove te potraćeni potencijal.

Kao kontra svim negativnim komentarima, reći ćemo samo Sedma-od-devet.

Enterprise (2001–2005)

Neki je mrze, drugi je obožavaju. Prequel izvorne serije pojavio se na malim ekranima i ako niste pratili seriju, zbog totalnog stilskog zaokreta vjerojatno biste teškom mukom prepoznali da se uopće radi o Star Treku jer uopće nije imala taj osjećaj.

U ulozi kapetana prvog Enterprisea NX-01 našao se Scott Bakula i proveo nas kroz same početke međuzvjezdanih letova, nastanak štitova i susrete s drugim rasama.

Međutim, postojao je jedan problem - izuzetno loša gledanost. Mnogi nisu mogli podnijeti uvodnu temu, kritizirali su scenariste zbog još jedne propuštene prilike, a posljednju epizodu mnogi smatraju jednim od najvećih razočarenja u franšizi.

 

Pročitajte više