Krv, znoj i... još malo krvi: Najbolje scene borbe u filmovima

Screenshot: YouTube

NEMA ništa boljeg od dobre stare filmske borbe "prsa o prsa".

Ili u nekim slučajevima međusobno mlaćenje nekoliko desetaka kaskadera. Ljubitelji akcijskog žanra znaju cijeniti maestralne scene borbe koje su često dovedene do savršenstva i odavno nadilaze "obično" nabacivanje šakama u glavu. I drugi filmski žanrovi izrodili su neke od klasičnih borbenih scena koje ćemo zauvijek pamtiti, a AskMen je napravio listu epskih scena borbe u filmovima.

10. King Kong protiv T-Rexa (King Kong)



Filmske borbe ogromnih čudovišta grješno su zadovoljstvo filmofila. Filmski klasik iz 1933. godine donosi jednu od najboljih borbi, onu između King Konga i T-Rexa.

9. Spider-Man protiv Dr. Octopusa (Spider-Man 2)



Nijedna lista najboljih sceni borbe ne bi bila potpuna bez barem jednog okršaja superheroja i njegovog neprijatelja. Scena između Spider-Mana i Dr. Octopusa tipična je nadrealna scena borbe u kojoj su potpuno zanemareni zakoni fizike. Upravo zato ju i volimo.

8. Riki-Oh protiv Oscara (Story of Ricky)



Ovo je vjerojatno najmanje slavan film na listi, ali po scenama borbe spada među najbolje. Ovaj lud i apsurdno nasilan film iz 1991. donosi neke od najkrvavijih scena borbi koje ćete ikada vidjeti. Skoro svaka scena u filmu mogla bi se naći na listi, ali ova je jedna od najupečatljivijih. AskMen savjetuje da tijekom gledanje pored sebe imate "vrećicu za povraćanje".

7. Arnold Schwarzenegger protiv svih (Commando)



Schwarzenegger je jedan od kraljeva akcijskih blockbustera i morao se naći na ovoj listi. Njegovu eru akcića u '80-ima obilježio je, između ostalog, i "Commando" iz 1985. godine.

6. Jackie Chan protiv trgovačkog centra (Police Story)




Serijski uništavač trgovačkih centara, Jackie Chan, napravio je karijeru na ludim scenama borbe. Jedna od najboljih sigurno je ona iz ovog klasika snimljenog 1985. godine. Važno je napomenuti kako su Chan i ekipa iz scene na snimanju prošli bez velikih ozljeda, što se na prvi pogled čini gotovo nemoguće.

5. Luke Skywalker protiv Dartha Vadera (The Empire Strikes Back)



Znanstveno-fantastični klasik iz 1980. godine donio nam je jedan od najboljih okršaja u tom žanru. Ovaj epski duel završava s jednim od najšokantnijih preokreta u povijesti kinematografije.

4. Neo protiv agenta Smith (The Matrix)



Kada je film izašao 1999. godine, nitko nije mogao ni zamisliti kakav će utjecaj imati. Do tada još nitko nije napravio sličan film, a jedna od scena koje se posebno pamte sigurno je ona borbe između Nea i Smitha. Ova borba zapravo je kompleksna koreografija kung-fua i neviđenih stiliziranih super-moći.

3. Mladenka protiv Ludih 88 (Kill Bill Vol. 1)



Quentin Tarantino naviknuo nas je na fenomenalne scene borbe u svojim filmovima, a ono što nam je priuštio u prvom nastavku "Kill Billa" iz 2003. godine ludo je i nezaboravno. Jedna od najboljih scena u filmu ona je u kojoj se Mladenka obračunava s Ludih 88. Tarantino je, navodno, proveo nekoliko mjeseci radeći samo na toj sceni kako bi osigurao da ona postane jedna od najboljih u povijesti filma.

2. Oh Dae-su i A Hammer protiv punog hodnika razbojnika (Oldboy)



Mnoge scene borbe napravljene su s naletom brzih rezova koji često sakriju svu filmsku magiju, ali to nije slučaj u ovoj legendarnoj sceni iz "Oldboya" u kojoj se izmučeni protagonist bori s hrpom razbojnika.

1. Nada protiv Franka (They Live)



Za neke je ovo običan policijski film s B liste, a za druge malo remek djelo. Ova scena borbe jedna je od onih neurednih, ružnih i presmiješnih scena koje može izroditi samo takav film.
 

Pročitajte više