NASA raspisala natječaj za svemirsku taksi službu

Ilustracija: Shutterstock

UNATOČ proračunskim neizvjesnostima NASA je u utorak raspisala poziv za komercijalne ponude prijevoza astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju kao pokušaj da se do 2017. razbije ruski monopol na prijevoz.

SAD od umirovljenja tri shuttlea 2011. zbog visokih troškova održavanja i sigurnosnih pitanja nema vlastiti način prijevoza astronauta.

Ruske usluge prijevoza koštaju NASA-u više od 60 milijuna dolara po osobi.

NASA-in komercijalni program trebao bi odgovoriti na pitanja kako troškova tako i sigurnosti prijevoza, a pritom bi omogućio astronautima ponovno da polijeću s američkog teritorija u svemir.

Agencija bi htjela osigurati prijevoz na komercijalnoj osnovi prije kraja 2017. kako bi svakih šest mjeseci mogla slati članove posade na svemirsku postaju.

Novim pozivom traži se podnošenje konačnog dizajna i planova razvoja, finalnog testiranja, procjene i potvrde sustava za transport ljudi uključujući podatke o zemaljskom dijelu operacija poput lansiranja i slijetanja te o operacijama u orbiti i povratku na Zemlju.

Umjesto da dizajnira zamjenski space shuttle i zaposli izvođače radova koji bi ga gradili, NASA je odlučila prepustiti taj posao industriji uz osiguravanje novčanih sredstava, tehničke pomoći i nadzora.

Dosad je privatna tvrtka Space Exploration Technologies, odnosno SpaceX, izvela testni let i dva prijevoza tereta na postaju. Orbital Sciences Corp. dovršio je testni let u rujnu i priprema se za prvu misiju u prosincu.

NASA je s 800 milijuna dolara podržala razvoj SpaceX's Falcon 9 rakete i Dragon cargo kapsule te Orbital Sciences' Antares raketu i Cygnus kapsulu.

Tvrtke su također razvile lansirne rampe u Floridi odnosno Virginiji kao i stanice za kontrolu na zemlji i potporne službe.

Obje tvrtke sada nude komercijalno lansiranje u orbitu.

Pročitajte više