Najstarija psihijatrijska bolnica na svijetu otvorila muzej za posjetitelje

Foto: Shutterstock

NAJSTARIJA psihijatrijska institucija na svijetu, bolnica Royal Bethlem nadomak Londona, ovaj je tjedan u sklopu kompleksa otvorila muzej i galeriju u kojima posjetitelji mogu pratiti povijesni razvoj liječenja mentalno oboljelih pacijenata, a svrha je destigmatizirati takva mjesta kako bi se shvatilo da nije nužno riječ o prijetećim i mračnim ustanovama.
 
Bolnica je utemeljena 1247. u središtu glavnoga grada, a potom premještena u Beckenham, dvadesetak kilometara južnije i iz njezina je naziva nastala engleska riječ "bedlam" koja znači ludilo ili kaos. U 18. stoljeću posjetiteljima je bilo omogućeno da uz prethodno plaćanje obiđu bolnicu te se "zabave" gledajući njezine pacijente. I tri stoljeća kasnije stereotipi koji prate psihičke bolesti još uvijek su aktualni.
 
"Svrha otvaranja muzeja je spriječiti širenje predrasuda kada je posrijedi mentalno zdravlje pojedinca", rekla je za AFP ravnateljica muzeja Victoria Northwool te dodala: "Jedan od glavnih načina da se to postigne je otvoriti mjesto posjetiteljima kako bi shvatili da nije riječ o nekakvom strašnom, prijetećem, mračnom mjestu".
 
Nekim se eksponatima tek dotiče najmračnije razdoblje povijesti liječenja mentalnih bolesti. Među brojnim predmetima u muzeju su izloženi i predmeti korišteni sve do polovine 19. stoljeća izrađeni od kože i čelika kojima su se pacijenti vezivali.
 
Muzej nudi i nekoliko interaktivnih sadržaja, među kojima je i video koji posjetitelja poziva da donese odluku o tome hoće li u bolnicu smjestiti mladu ženu koja se bori s anoreksijom. Interaktivna vježba koja se posjetitelju nudi iznimno je teška, a njezin je cilj pokazati kompleksnost dijagnosticiranja mentalnih bolesti.
 
U umjetničkom dijelu muzeja u kojemu se nalazi galerija, brojne su slike što su ih naslikali trenutačni ili bivši pacijenti bolnice. Jedan od njih za AFP je rekao da bavljenje slikanjem ili sličnom aktivnošću ne dovodi do potpunog izlječenja, ali je moćan način da se izraze stvari koje je nemoguće izraziti riječima.
 
 
 

Pročitajte više