"Ne idite u Dubrovnik, tamo sam susrela najbezobrazniju osobu u turizmu, bila je prava kučka!"

Foto: WorldOfWondelust

BLOGERICA Brooke Saward provodi proljeće u Europi.

Ova mlada djevojka stoji iza bloga nazvanog World Of Wonderlust, a ove je godine odlučila provesti proljeće u našem dijelu svijeta. Tom je prigodom posjetila Hrvatsku, ali i okolne zemlje, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju i pritom o svakom posjetu izvijestila na svojem blogu.

Od hrvatskih je gradova izabrala posjetiti Zagreb i Dubrovnik, a potonji je nije pretjerano oduševio. "Usudim li se to uopće reći: Razočarana Dubrovnikom", naslov je njezina teksta o jednodnevnom posjetu najpoznatijem hrvatskom turističkom odredištu.

Susret s "najbezobraznijom osobom u turizmu"

Saward tako na početku piše da je teško biti oduševljen kad putuješ puno kao ona, drugim riječima, teško je se više može impresionirati, a kao razloge svog nezadovoljstva Dubrovnikom navodi kratak posjet, činjenicu da se nije zabavila iako nije bila u špici sezone kad je grad nakrcan turistima te glavnu stavku: susret s "najbezobraznijom osobom u turizmu" koju je ikad srela.

"Kad smo stigli u grad krenuli smo u Turistički centar po informacije, a tamo nas je dočekalo agresivno pleme sastavljeno od tri djevojke. Jedna se izdvajala i nije mogla biti veća kučka čak niti da se trudila. Dobrih pet minuta nepotrebnog bezobrazluka kasnije, otišli smo bez poštenog savjeta i ideje što da radimo u Dubrovniku i s groznim prvim dojmom o gradu", napisala je.


Nakon toga i sama priznaje da ovo može zvučati prilično trivijalno da bi se donio takav generalni negativan zaključak kao što je njezin, pa svoje dojmove pokušava ublažiti kriveći očekivanja: "Očekivala sam da će me Dubrovnik oboriti s nogu, impresionirati me i razveseliti. Bio je sve samo ne to. Ono što ovdje možete napraviti jest platiti preskupu kartu od 13 eura za posjet Zidinama. A budući da sam nekoliko dana prije provela u susjednoj Bosni, bio mi je šok taj bezobrazan doček, kompletno zlostavljanje turizma, sve precijenjeno, a, sasvim iskreno, i razočaravajući Stari grad.

Takvo je bilo moje iskustvo, ali čujem ljude kako govore da obožavaju Dubrovnik. Ipak, nakon što sam posjetila tako puno impresivnih i pristupačnih gradova, ne bih vam preporučila da tako skoro odete u Dubrovnik".

Zagreb joj je ipak malo bolje sjeo

S druge strane, Zagreb je ipak malo bolje prošao u njezinom osvrtu. U glavnom je gradu provela tri dana, a on ju je "ugodno iznenadio": "Grad odiše lokalnim načinom života koji se može nazvati bezbrižnim i opuštenim. Nema ovdje pretencioznosti, Zagreb ne pokušava biti nešto što nije, ljudi ne pokušavaju biti nešto što nisu, ulicama se širi cool vibra od kafića do ulične mode koja bi mogla konkurirati onoj u Parizu ili Milanu".

Oduševljena je i Zelenom potkovom, Uspinjačom i Gornjim gradom te svježim proizvodima s Dolca. Usto je preporučila i posjet Muzeju prekinutih veza i Botaničkom vrtu. Više pročitajte ovdje.
 

Pročitajte više