Nedovoljna kontrola e-cigareta: Nije moguće utvrditi štetnost i posljedice

ZDRAVSTVENI stručnjaci zahtijevaju strožu kontrolu elektroničkih cigareta u strahu da bi korisnici mogli biti izloženi previsokoj razini štetnih kemikalija, javlja Daily Mail.

Mnogi brendovi elektroničkih cigareta nisu podvrgnuti dovoljnom broju kontrola, obzirom da ne sadrže duhan pa ne moraju proći kontrolu unutar reguliranja duhanskih proizvoda, a nisu klasificirani ni kao medicinski proizvodi pa ih i na tom području zaobilazi kontrola. Uređaji, koje su 2004. godine izumili kineski farmaceuti, pune se preko USB ulaza.

Profesor John Britton s odjela za duhanska savjetovanja Royal College of Physicians izjavio je: "Elektroničke cigarete imaju potencijal spasiti milijune života, ali činjenica da ne prolaze dovoljnu količinu kontrola loša je obzirom da to znači da su korisnici izloženi proizvodu koji nije siguran za korištenje. Trenutno se na pakiranju elektroničkih cigareta mogu naći sastojci, ali obzirom da ne postoje kontrole ne postoji niti način da se dokaže da je navedeno istinito".

Manjak kontrola naveo je zemlje poput Kanade, Australije i Singapura da zabrane proizvod u strahu od potencijalnih posljedica.

Glasnogovornica SkyCiga, najvećeg distributera e-cigareta u Škotskoj, izjavila je: "Apsolutno pozdravljamo strože kontrole. To će pomoći razvoju industrije dozvoljavajući samo najboljim proizvodima distribuciju".

Tipična elektronička cigareta izgleda isto ili slično kao i obična cigareta, a sadrži nikotin, propilen glikol (ili biljni glicerol) i određenu aromu. Pri pušenju e-cigareta udiše se para obogaćena nikotinom, a ovisno o proizvođaču jedno punjenje može sadržati do 0,16 miligrama nikotina. Pri uvlačenju sadržaj punjenja se zagrijava i proizvodi se para koja sadrži otprilike 20 sastojaka.

Pročitajte više