HRT će prije polufinala prikazati emisiju o Baby Lasagni. Snimana je u njegovom kraju

Foto: Renato Branđolica/HRT

Idući tjedan na HTV-u bit će obilježen Izborom za pjesmu Eurovizije - Eurosong 2024.. Gledatelje Hrvatske televizije očekuje prijenos dviju polufinalnih večeri, u utorak i u četvrtak, 7. i 9. svibnja ,te finalna večer u subotu, 11. svibnja.

U utorak u 20:15 na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT - HTV1), kao uvod u prvu polufinalnu večer Eurosonga 2024., ne propustite dokumentarnu emisiju Ususret Eurosongu - Baby Lasagna.

Zlata Mück posjetila je Marka Purišića u rodnoj Istri. Družeći se s njim, doznala je kakav je domaćin, zašto toliko voli svoj rodni Umag, zavičaj i mačke. Čut će i kako Marka opisuje srednjoškolski profesor, prijatelj Dino pokazat će mjesto gdje su svirali kao srednjoškolci, a mama i tata pokazat će snimke prvog nastupa Marka i njegova brata Martina.

"Saznat ćemo čime ga je osvojila tajanstvena Elizabeta, kako im je prošao “prvi dejt" i zašto će u Kašteliru sviti ljubavno gnijezdo. Otkrit će je li zbog ljubavi prestao tulumariti i kakav je brat, cimer i prijatelj. Čime se sve bavio u svojih 28 godina života, što je po zanimanju i kako se snalazi kao sobar i turistički djelatnik - sve to saznat ćemo u ovoj dokumentarnoj emisiji", stoji u najavi.

Prva polufinalna večer Eurosonga

Nakon emisije Ususret Eurosongu, u 21 sat, također na HTV-u 1 slijedi prijenos prve polufinalne večeri Izbora za pjesmu Eurovizije.

Natjecanje se održava u švedskoj Malmö Areni. Zahvaljujući pobjedi Loreen s pjesmom Tattoo, u Liverpoolu 2023., švedska televizijska kuća SVT, zajedno s Europskom radiodifuzijskom unijom (EBU), organizator je ovogodišnjeg natjecanja. Eurosong se 7. put vraća u Švedsku. Malmö je treći put domaćin Eurosonga nakon natjecanja 1992. i 2013., a ostala su natjecanja bila u Stockholmu 1975., 2000. i 2016., i Göteborgu 1985.

Ovogodišnji Eurosong donosi dvije promjene. Izravni finalisti Big 5 (Francuska, Italija, Njemačka, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo) i domaćini Šveđani nastupit će, osim u finalu, i u polufinalnim večerima. Druga promjena odnosi se ne produžetak vremena glasovanja, točnije, glasovanje u finalu bit će otvoreno netom prije izvedbe prvog finalista. U finalu 11. svibnja za naslov pjesme Eurovizije 2024. natječe se 26 zemalja.

Hrvatski predstavnik Baby Lasagna s pjesmom Rim Tim Tagi Dim nastupa u prvoj polufinalnoj večeri sedmi po redu od njih petnaest. Deset najboljih po glasovima publike ide u finale natjecanja za pjesmu Eurovizije 2024. Redoslijed nastupa prve večeri: Cipar, Srbija, Litva, Irska, Ukrajina, Poljska, Hrvatska, Island, Slovenija, Finska, Moldavija, Azerbajdžan, Australija, Portugal i Luksemburg.   

Sve tri večeri 68. Eurosonga vodit će holivudska zvijezda Malin Åkerman i popularna švedska televizijska voditeljica, komičarka i eurovizijska veteranka Petra Mede. Službeni slogan ovogodišnjeg Eurosonga - Ujedinjeni glazbom - ostat će kao dio globalne brend strategije budućih natjecanja.

Urednica prijenosa je Snježana Nožinić, producent prijenosa Damir Hanžek, producent projekta Denis Škorput, komentator Duško Ćurlić, a urednik projekta Tomislav Štengl.

Pročitajte više