Novi dokumentarac otkriva: Otac Boba Marleyja bio je bijeli zapovjednik britanske vojske



NOVI dokumentarac Kevina Macdonalda o životu Boba Marleyja s mnogo neotkrivenih činjenica kao i intervjua s članovima njegove obitelji od petka, 20. travnja počinje se prikazivati u kinima.

Povodom toga, britanski mediji otkrili su neke detalje iz filma, a vjerojatno onaj najzanimljiviji ljubiteljima lika i djela Boba Marleyja jest onaj koji po prvi puta zapravo razotkriva identitet njegova oca kao i to kako je izgledao.

Riječ je o zapovjedniku Norvalu Sinclairu Marleyju koji je dugi niz godina služio britanskoj vojsci te je većinu svog vojnog roka odslužio u Indiji. Tek u svojim pedesetim godinama dolazi na Jamajku gdje je spavao s mnogo tinejdžerica, kćeri radnika koje je trebao nadgledati. Tako je vrlo brzo postao otac čak nekoliko djece, a jedna od djevojaka koje su ostale trudne bila je i 18-godišnja Cedella Booker, Bobova mama.

Bob, punim imenom Robert Nesta Marley, rođen je 1945. godine i svoje prve godine života s majkom je proveo u siromaštvu i bijedi, a otac je povremeno slao nešto novca njegovoj majci. Međutim, dok je Bob imao 10 godina, njegov otac je preminuo od srčanog udara, a 28-godišnja Cedella nije imala s čim odgajati sina. Stoga ga je ostavila sa svojom obitelji da bi našla posao u Kingstonu, glavnom gradu Jamajke. Nakon nekog vremena i Bob joj se pridružio, a živjeli su u siromašnoj četvrti grada.



Uvijek je maštao da postane glazbenik, a prvu gitaru si je sam izradio. Grupu The Wailers osnovao je sa svojim prijateljima iz djetinjstva. Nekoliko godina zarađivao je tek tri funte tjedno. Tek kad je prigrlio rastafarijanizam, pronašao je publiku koja ga je počela pratiti, a to je sve rezultiralo time da sva njegova imovina 30 godina nakon smrti vrijedi nevjerojatnih milijardu dolara.

Film također otkriva i kako je Marley tijekom svog braka znao imati i po sedam ljubavnica istovremeno, a njegovi "ljubavni izleti" rezultirali su time da će čak tri njegova sina ove godine proslaviti 40 rođendan. Također, njegova kći Cedella, koja je dobila ime po baki, otkrila je kako joj je smetalo što joj je otac tako poznat. Nikad nije imao vremena za svoju djecu i uvijek je bio posvećen glazbi. "Jednom me djevojčica iz razreda napala. Htjela sam da mi tata dođe u školu i kaže joj da prestane, a ona je, kad ga je ugledala, oduševljeno pogledala i tražila ga autogram",  ispričala je Cedella.

Pročitajte više