Novo otkriće na Marsu: "Postoji mogućnost da je nekoć tamo bilo života"

Screenshot: YouTube

GOLEMI drevni ocean nekoć je prekrivao gotovo polovicu sjeverne hemisfere Marsa, što je planet činilo pogodnijim za razvitak izvanzemaljskog života, poručili su iz NASA-e.

Velika vodena površina protezala se preko petine planeta, a na mjestima je voda bila duboka i do 1,6 kilometara. Ukupno je ocean sadržavao 20 milijuna kubičnih kilometara vode, odnosno više nego što se nalazi u Arktičkom oceanu, otkrili su znanstvenici.

Novi dokazi o velikoj vodenoj površini dodatak su slici Marsa kao toplog i mokrog svijeta "u mladosti", odnosno nedugo nakon nastanka prije 4,5 milijardi godina, s brzacima, vjetrovitim riječnim deltama i dugotrajnim jezerima.

Novi pogled na pradavna zbivanja na ovom planetu radikalno mijenja mnogo toga što su znanstvenici mislili još do prije desetak godina. Tad se mislilo da su se vode tekućice na Marsu pojavljivale rijetko i pritom nikad nisu oformljavale dugotrajna mora i oceane. "Glavno pitanje je koliko vode je zapravo na Marsu bilo kad je planet bio mlad i kako je izgubio svu tu vodu", poručio je Michael Mumma iz NASA-e.

A koristeći tri najsnažnija teleskopa na svijetu otkriveno je da voda na Marsu, baš kao i ona na Zemlji, sadrži standardne molekule vode, formirane od dva atoma vodika i jednog atoma kisika, ali i drugi oblik u kojem se nalazi izotop vodika nazvan deuterij, poznat i kao teški vodik. Prema ostacima deuterija može se odrediti koliko je vode nekoć bilo na površini, a zahvaljujući visokoj koncentraciji na polarnim vrhovima, otkriveno je da je je nekoć bilo u izobilju, barem šest puta više nego što je ima sad, zarobljene u polarnim vrhovima, prenosi Guardian.

"Sad znamo da je Mars bio mokar puno duže nego što smo dosad vjerovali", kazao je Mumma. Curiosity je već pokazao da je Mars imao vode stajaćice 1,5 milijardi godina, duže nego što je bilo potrebno da se pojavi život na Zemlji. "Sad vidimo da je Mars bio mokar još duži period", dodao je Mumma.

John Bridges, koji radi na misiji Curiosityja, kazao je da je Mars sigurno bio "barem nastanjiv" u prošlosti: "Prije deset godina pričao o vodi na Marsu svodila se na povremeno preplavljivanje kamene površine, svakih 100 milijuna godina. Sad znamo da je u pitanju puno veći kontinuitet. Postojale su puno dugotrajnije vodene površine: jezera, delte, mora", poručio je. "Čini mi se da imamo odličan dokaz da je Mars nekoć bio nastanjiv, iako nije jasno je li ikad stvarno bio nastanjen. Ali postoji šansa. Postoji mogućnost da je meteor koji je nosio život odletio sa Zemlje i sletio u vodu na Marsu", dodao je.
 

Pročitajte više