One su pametne, seksi i ne zanimaju ih samo dečki i šminka: Studentice protiv seksizma Europske komisije

Screenshot: YouTube

MLADE znanstvenice sa Sveučilišta u Bristolu snimile su video u kojem jasno daju do znanja što misle o kampanji kojom je Europska komisija pokušala "namamiti" žene u "muško zanimanje".

Naime, u lipnju se na internetu pojavio njihov video pod nazivom "Science: It's A Girl Thing", koji su ove djevojke smatrale "ponižavajućim" i "uvredljivim" te odlučile snimiti svoju varijantu, "It's a Thing.4.Girls", uz pjesmu "I'm Sexy And I Know It", prenosi Telegraph. U originalnom videu pojavljuje se zgodni mladić u laboratoriju te prizori koji daju do znanja da cure u visokim petama omogućavaju nove trendove u kozmetici pa tako, npr. nastaju novi ruževi za usne.

A zvijezde odgovora na taj video većinom su na doktoratu iz psihologije na spomenutom sveučilištu te su svojim uratkom pokušale dati do znanja da cure zanimaju i druge stvari osim dečki i šminke: "Napravile smo video primarno kako bismo se zabavile, ali i zato što je original bio grozan. Bio je krajnje ponižavajuć za žene i u njemu nije bilo znanosti - samo šminka", izjavila je jedna od "glumica", Suzi Gage. U svom videu djevojke većinom ismijavaju vlastitu inteligenciju, prave se nespretnima te "smanjuju svoje mozgove", a napravile su sve to na prilično simpatičan način.

"Postoje veliki problemi kad su u pitanju žene u znanosti. Od početnih faza obrazovanja do sveučilišnih profesora. Razlozi za to su brojni, ali videa poput ovog Europske komisije sigurno neće pomoći", zaključila je.

Pročitajte više