Osam hrvatskih filmova na jubilarnom festivalu u Trstu

Foto: Press

OSAM hrvatskih filmova prikazat će se u sklopu 25. Međunarodnog filmskog festivala u Trstu, jednom od vodećih filmskih festivala u Italiji koji je programski fokusiran na nove trendove u kinematografijama srednje i istočne Europe, a održat će se od 17. do 22. siječnja.

U konkurenciji kratkometražnog igranog filma, za nagradu publike Fondacije Mediterraneo, natjecat će se hrvatski filmovi "Kutija" Nebojše Slijepčevića i "Pragovi" Dijane Mlađenović, te njemačko-srpsko-hrvatska koprodukcija "Zima" njemačkog redatelja Marcusa Heepa, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Za nagradu "Alpe Adria Cinema" u službenoj selekciji dokumentarnog filma natječe se "Mama Europa", slovenske redateljice Petre Seliškar, nastao u koprodukciji Slovenije, Makedonije i Hrvatske. Sva četiri filma u konkurenciji, izravno ili metaforički, bave se posljedicama rata u bivšoj Jugoslaviji.

"Kutija" se odvija u jednom zagrebačkom kvartovskom kafiću - zagonetni sadržaj kutije, vjerojatno pristigle iz Beograda, postaje pokretač događaja i sukoba među likovima. "Pragovi" se bave kontroverznom temom deložacija građana srpske nacionalnosti u Hrvatskoj početkom devedesetih. Naslov filma "Zima" odnosi se na nadimak glavnog lika, mladića koji živi u Berlinu u malom stanu s roditeljima koji su izbjeglice iz Bosne. U dokumentarcu "Mama Europa" redateljica kroz putovanje šestogodišnje djevojčice Terre i njezinih roditelja zemljama regije posredno govori o mogućim vizijama budućnosti ovih prostora.

Izvan konkurencije prikazat će se nagrađivana srpsko-njemačko-francusko-slovensko-hrvatska koprodukcija "Krugovi" Srdana Golubovića, a u popratnom programu animiranog filma rad "Iz dubine" Katrin Novaković, studentice Umjetničke akademije u Splitu.

U novom programu "Trieste FF Arthouse", koji festival realizira u suradnji s kanalom Sky Arte, bit će prikazan "Melting Street" mlade autorice Ivane Hrelje, nastao u produkciji Pulske filmske tvornice. Taj film prati akciju bojanja Istarske ulice u Puli, rad tršćanske umjetnice Elise Vladilo.

Još jedan novi festivalski program "Sorprese di genere" (žanrovska iznenađenja) donosi talijansku premijeru filma "Svećenikova djeca" Vinka Brešana, koji bi se, prema najavama distributerske kuće Officine UBU, ubrzo nakon festivala trebao naći na redovnom repertoaru talijanskih kina.

Festival otvara projekcija filma "Epizoda u životu berača željeza" Danisa Tanovića u tršćanskom kinu Sala Tripkovich, a 22. siječnja će ga zatvoriti proglašenje nagrađenih filmova i projekcija filma "Walesa, čovjek nade" Andrzeja Wajde.

Uz bogatu ponudu filmova, festival ima jak industrijski program, scenaristički "Eastweek" i koprodukcijski forum "When East Meets West".

Pročitajte više