Otok po povoljnoj cijeni: Ne morate biti milijunaš da biste ga kupili

Foto: Vladi Private Islands

U PROCESU planiranja kupnje stana ili kuće, možda nije loše razmisliti o ponešto drugačijem domu - otoku. Ne, nisu svi urnebesno skupi, štoviše, cijena nekih nije puno veća od cijene prosječne kuće ili stana.

Ukratko, ovi otoci nisu luksuz, kako se inače percipira posjedovanje vlastitog otoka. Jedan od njih, Inishdooey, smješten je kraj sjeverne obale Irske i dio je arhipelaga Donegal. Možda lokacija čini cijelu stvar donekle nepraktičnom, no razumna cijena natjerat će mnoge da barem razmisle o ponudi.

Život na otoku, naravno, ima mnoge nedostatke. Pristup je često onemogućen zbog loših vremenskih uvjeta, a kada vrijeme to dopušta potrebno je imati odgovarajući prijevoz, odnosno brod ili helikopter. 

Vlasnik otoka, Mark McClafferty, u intervjuu za Donegal Daily iznosi da je za gradnju kuće na otoku potrebno oko 300.000 dolara, cijena je nešto veća s obzirom na to da je transport otežan, a samim time i skup(lji).

No, postoje i mnoge dobre stvari. Za početak, otok Inishdooey je nenaseljen, pa susjedi ne predstavljaju problem. Otok se trenutno nudi za oko 225.000 dolara, što je, usporede radi, oko 80.000 dolara manje od cijene prosječnog doma u Ujedinjenom Kraljevstvu.

A cijena će, kako se čini, još pasti. Naime, prvobitna tražena cijena već je smanjena za 82 posto od prve ponude.

Ako ništa drugo, uvijek dobro dođe malo cjenkanja. I maštanja.

 

Pročitajte više