Ovi su mališani pet godina čekali novu školu, a sada se bore za svaku knjigu. Možete li im pomoći?

Screenshot: Youtube

U VRIJEME dok većina djece radije gleda u različite ekrane no što čita knjige, učenici Osnovne škole Novo Čiče nedaleko Velike Gorice bore se za novu knjižnicu.

U rujnu su, nakon pet godina čekanja, iz stare zgrade napokon uselili u novu školu, no njihova knjižnica sada zjapi prazna. Stoga su zajedno sa vodstvom škole pokrenuli crowdfunding kampanju kojoj je cilj prikupiti 6000 dolara za knjige kojima će se služiti čak 600 mališana.

"U rujnu 2015., nakon 5 godina čekanja i mnogih problema, napokon smo dobili našu novu školu! Stara je bila u toliko ruševnom stanju da je bilo tužno i gledati je", napisali su u videu kojim mole za pomoć. Kako kažu, sredstva za opremanje knjižnice nisu osigurana, pa su se odlučili snaći sami.

Učiti, sanjati, maštati

"Želimo ovoj djeci omogućiti da uče, sanjaju, maštaju i stvaraju. Da bi to postigli, trebaju nam knjige kako bi prikupili znanje i inspiraciju. Prosječna cijena knjige je 100 kuna ili 15 dolara, mi imamo 400 učenika, a kako bi omogućili da svaki od njih posudi barem jednu knjigu, to nas dovodi do goleme svote od 6000 dolara", napisali su organizatori akcije u sklopu kampanje, uz napomenu da su računali samo obaveznu lektiru, a ne i naslove za slobodno vrijeme, rječnike i enciklopedije.

"Jedino što sada možemo učiniti jest imati malo vjere u ljude. Tražimo malu financijsku pomoć, a kao znak zahvalnosti svakog donatora ćemo nagraditi fotografijama, označivačima za knjige, malim privjescima i iznenađenjima", kaže Jelena Šaban, knjižničarka škole i autorica projekta.

Osim novca, školi se mogu donirati i rabljene knjige, a mališani će biti više nego zadovoljni svakim naslovom kojeg dobiju na poklon.

"Svota od 6000 dolara je tek minimum, ali nama bi značio cijeli svijet", kažu iz škole Novo Čiče.

Popis najnužnijih knjiga potrebnih za lektiru dostupan je na web stranicama Knjižnice grada Zagreba, a donacija se može izvršiti putem Hubbub platforme.

Zasad je skupljeno nešto više od 900 dolara.

Pročitajte više