Pogledajte prekrasne fotografije otoka koji bi uskoro mogao nestati s lica Zemlje

Foto: GP Orbassano

PREKRASNE fotografije novog otoka koji je nastao uz obalu Tonge snimila su tri muškarca koja su se popela na vrh planine udaljene 65 kilometara od glavnog grada Nuku'alofe. Ono što je fotografije čini još posebnijima su najave znanstvenika da bi otok mogao uskoro nestati.

Kilometar i pol dug otok je nastao u siječnju kad je vulkan eruptirao ispod razine vode. Vlasnik hotela GP Orbassano je na jednu od crnih plaža otoka stigao sa sinom i prijateljem prošle subote.

"Bio je savršen dan sa savršenim pogledom - vedro plavo nebo i more iste boje", ispričao je Orbassano za Matangi Online.

Otok je sačinjen uglavnom od troske, tamno obojene vulkanske stijene, koja ponekad sadrži kristale. Rupe u stijeni nastaju od plinova koji se nalaze u lavi nakon erupcije. Znanstvenici vjeruju da su dimenzije novog otoka 1,8 kilometara, odnosno 1,5 kilometara, a uzdiže se 100 metara u visinu.

Orbassano je priznao da je uspon bio opasan zbog vrućine crne stijene, no smatra da bi prirodna ljepota ove lokacije mogla privući velik broj posjetitelja prije nego otok nestane za nekoliko mjeseci.

Otok je prvi put primijećen na fotografijama satelita Pleiades, nastalima 19. siječnja ove godine, a nalazi se u regiji prozvanoj "Vatreni prsten" zbog visoke razine seizmičkih aktivnosti. Hunga Tonga je počela eruptirati 19. prosinca, a erupcija još traje.

Zbog pare, pepela te visokih koncentracija dušika i fosfora otkazani su svi međunarodni letovi koji prolaze oko otka.

Osim stvaranja novog otoka, erupcija je uništila vegetaciju na dva susjedna otoka i uzrokovala takozvanu crvenu plimu, koja nastaje kad se poveća koncentracija algi u moru. 

Pročitajte više