Postoji mjesto i vrijeme za sve: Gdje i kada konzumirati marihuanu

DANAŠNJI datum, 20. travnja, usko se povezuje s konzumacijom marihuane i čitavom subkulturnom skupinom konzumenata preko popularnog žargonskog naziva "four-twenty" ("četiri-dvadeset").

Taj je termin za konzumaciju kanabisa početkom '70-ih godina prošlog stoljeća u Kaliforniji popularizirala skupina tinejdžera. Oni su u tajnosti krenuli u potragu za napuštenom plantažom marihuane, a za mjesto i vrijeme nalaženja odredili su kip Louisa Pasteura u 16 sati i 20 minuta. "Operaciju" su stoga odlučili nazvati "4:20 Louis", a fraza je s vremenom skraćena samo na "4:20" što je ubrzo postao sinonim za konzumaciju marihuane.

20. travnja evoluirao je tako u subkulturni praznik pušenja trave u Sjevernoj Americi, a okupljanja koja se organiziraju na ovaj dan često se koriste u svrhe lobiranja za dekriminalizaciju kanabisa u SAD-u. Urednik High Timesa, Steven Hager, predložio je da 16 sati i 20 minuta postane i općeprihvaćeno vrijeme u danu kad je dozvoljeno konzumirati marihuanu, a, primjerice u Bruxellesu, gdje marihuana nije ilegalna, preporučuje se da konzumacija započne tek poslije 16 i 20 kako bi se izbjeglo "napušavanje" unutar radnog vremena.

Osim pravog vremena, stranica herbisto.com odabrala je i 10 najprivlačnijih svjetskih destinacija za konzumiranje marihuane, a među njima su se našli redom: Amsterdam, Vancouver, Los Angeles, Negril, Barcelona, Portland, Nimbin, Christiania, Seattle i Toronto.

Pročitajte više