Prije 26 godina Hrvati su prvi i zadnji put trijumfirali na Eurosongu

Screenshot: YouTube

NA DANAŠNJI dan prije 26 godina zadarska grupa “Riva” s pjesmom “Rock Me, Baby” Rajka Dujmića i Steve Cvikića osvojila prvo mjesto na Eurosongu u švicarskoj Lausanni sa 137 osvojenih bodova.

Time je postala jedina eurovizijska pobjednica tadašnje Jugoslavije, a ta pobjeda je jedina pobjeda hrvatskih predstavnika.

Iste je godine Riva predstavljala Euroviziju u SAD-u, na festivalu Distant Accords Award u Nashvilleu i osvojila četvrto mjesto.

Pobjeda je u domovini izazvala oduševljenje, jer dotad jugoslavenski predstavnici nisu ostvarivali značajnije uspjehe. Članovi grupe Emilija Kokić, Zvone Zrilić, Boško Colić, Nenad Nakić i Dado Musap u svom su Zadru dočekani kao heroji, a 50.000 ljudi okupilo se na ulici kako bi ih pozdravilo.

"Tresla sam se od uzbuđenja i od treme, pored ostalog i zbog činjenice što sam odrasla u Švicarskoj. Tamo sam išla u školu. Cijela ta priča o Euroviziji bila je za mene kao odlazak u zabavni park za neko dijete. Otišli smo u Lausannu, s velikim uzbuđenjem.

Isprva sam bila zastrašena osjećajem da možda nisam dorasla zadatku. Pitala sam se što ja to europskoj publici uopće mogu ponuditi, osim svoje radosti, punog srca i iskrenosti. Na kraju se ispostavilo da su to bili naši glavni aduti i da se nemam čega bojati" rekla je nakon pobjede Emilija Kokić za "Deutsche Welle".

Sljedeće godine Eurosong se održao u Zagrebu, a pobjedu je odnio Toto Cotugno. Ovdje možete pročitati čega se s tog Eurosonga sjeća hrvatska predstavnica Tajči. 

Pročitajte više