Ratni reporter pronašao dječake koje je fotografirao 1994. u Sarajevu

Screenshot: Sarajevo Roses

FOTOREPORTER i redatelj Roger M. Richards u Sarajevo je došao ratne 1992. godine. Fotoaparatom i kamerom zabilježio je sve strahote kroz koje je prolazio glavni grad Bosne i Hercegovine tijekom četverogodišnje opsade, piše Patria.

Richards je autor filma Sarajevo Roses, koji će biti prikazan 2016. godine, a na Facebooku postoji istoimena stranica na kojoj su objavljene fotografije iz vremena opsade Sarajeva. Jedna od njih nastala je 1994. godine, a na njok se nalaze dva dječaka iz sarajevskog naselja Dobrinja.

Zahvaljujući društvenim mrežama otkrivena su imena dječaka s fotografije. Jedan od njih je Ramiz Hodžić, a drugi Senad Zuko, koji žive u Sarajevu. Richards je nakon otkrivanja identiteta dječaka s fotografije napisao da je zahvalan što je nakon 21 godine saznao da su živi i zdravi.

"Sretan sam što su oni sretni. Život stvarno nekad ima posebne trenutke", napisao je.

U jednom od svojih statusa otkrio je da je samo nekoliko minuta nakon nastanka te fotografije izbjegao snajperski metak. 

One afternoon in 1994, my friend and colleague Morten Hvaal and I drove into the Sarajevo neighborhood of Dobrinja to...

Posted by Sarajevo Roses on 22. travanj 2015

Pročitajte više