Rijeka se kandidira za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

Foto: Shutterstock

RIJEKA će kao, najvjerojatnije, prvi grad u Hrvatskoj istaknuti svoju kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Ona se direktno naslanja na Prijedlog strategije kulturnog razvitka Grada Rijeke 2013.- 2020. -, dokumenta koji bi značajno trebao promijeniti dosadašnji odnos riječke kulturne scene i gradskog odjela za kulturu, prvenstveno u onom financijskom smislu.

"Iako se ta 2020. čini jako daleko, već sljedeće godine Ministarstvo kulture raspisuje nacionalni natječaj za prijestolnicu kulture, a već 2016. godine će Europska komisija odabrati koji je to grad. Zapravo radi se o vrlo, čak niti srednjoročnom, nego kratkoročnom procesu za koji imamo tri godine", rekao je pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Zadnjih petnaestak godina ovu prestižnu titulu mahom dobivaju baš gradovi koji doživljavaju transformacije i ulaze u reforme. Najvažniji je jasan program koji u sebi sadrži jaku europsku dimenziju.

"Smatram da je Rijeka grada zbog svog karaktera, multikulturalnosti, pozicije i nekakvog mentaliteta, korak ispred drugih hrvatskih gradova što se tiče toga", naglasio je Šarar.

Rijeka ne bi imala velikih ulaganja. Svi infrastrukturni objekti zapravo su isti, govori se o novim sadržajima u postojećim objektima koji su već sadržani u strategiji kulturnog razvitka.

"Nemamo namjeru planirati nekakve građevinske megalomanije. Ovaj projekt je samo jedan, na neki način agens, koji će nas ubrzati u realizaciji. Smatramo da Rijeka ima dovoljno postojećih objekata koji mogu zadovoljiti sve njezine potrebe kulture. Veseli me što smo, ako se ne varam, zapravo prvi grad u Hrvatskoj koji službeno ističe kandidaturu, šalje je na Gradsko vijeće, a isto vrijedi i za strategiju. Nadam se da će nam pomoći što smo korak ispred i da ćemo imati sreće", izjavio je pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Pročitajte više