Senzacionalno otkriće: Dijelovi najstarijeg Kurana mogli bi biti stariji i od proroka Muhameda

Foto: Getty Images

DIJELOVI najstarijeg Kurana na svijetu, koji su prošlog mjeseca otkriveni u Birminghamu, vjerojatno su stariji i od proroka Muhameda, a stručnjaci tvrde da bi otkriće moglo rezultirati mijenjanjem ranije povijesti Islama.

Stranice koje su, pretpostavlja se, stare između 1448 i 1371 godine, otkrivene su u koricama drugog Kurana koji datira iz sedmog stoljeća, a koji se nalazio u knjižnici sveučilišta u Birminghamu.

Analizu stranica proveli su stručnjaci sa Sveučilišta u Oxfordu, a otkriće je posebno važno jer dosad se vjerovalo da je Kuran u ranijim godinama Islama prenošen isključivo usmenom predajom.

Neki čak tvrde da je riječ o zapisima nekog tko je možda čak i osobno poznavao proroka Muhameda, a nastale su između 568. i 645. godine, piše Daily Mail. Ipak, dio povjesničara uvjeren je da su stranice vjerojatno nastale i prije pojave proroka Muhameda.

"Ovo otkriće, blago rečeno, destabilizira ideju da znamo bilo što o tome kako je Kuran nastao", govori za Times povjesničar Tom Holland.

Ipak, profesor Mustafa Shah izjavio je: "Ako smo doznali bilo što onda je to da su spisi potvrdili sve ono što smo i dosad znali o nastanku Kurana".

Naime, prema islamskoj tradiciji, smatra se da prorok Muhamed utemeljio islam nakon 610., a prva muslimanska zajednica osnovana je u Medini 622. U to vrijeme prenošen je usmenim putem, a dosad se vjerovalo da je prvi Kuran nastao 650. godine tijekom vladavine kalifa Uthmana.

Profesor Nadir Dinshaw uvjeren je pak da se radi o otkriću koje bi nas moglo vratiti u vrijeme samog nastanka Islama.

Inače, spomenuti Kuran u Birminghamu je završio oko 1920. godine, a otkrio ih je svećenik Alphonese Mingana koji je nakon ekspedicija na Bliskom istoku prikupio golemu količinu povijesnih dokumenata.

Pročitajte više