"Skini me sa svoje jebene mailing liste": Kako je "studiju" punu psovki odobrio "stručni" časopis

Screenshot: Stanford.edu, Scholarlyoa.com

RAD NAZVAN "Skini me sa svoje jebene mailing liste" mogao bi biti izdan u online časopisu International Journal of Advanced Computer Technology (IJACT), piše Scholarly Open Access.


Točnije, u pitanju je tekst složen u obliku studije, u kojem se ne nalazi ništa osim nekoliko "grafova" i ponavljanja rečenice iz naslova (kako izgleda pogledajte ovdje).

Prvotno je napisan 2005. godine (autori David Mazières i Eddie Kohler) u znak protesta prema spamovima, a sad se ponovo našao u centru pažnje nakon što ga je kao odgovor upravo na spamove IJACT-a iskoristio profesor dr. Peter Vamplew s australske škole za inženjering i informacijsku tehnologiju.

Njemu je, naime, dojadilo dobivati mailove IJACT-a, lažnog znanstvenog online časopisa koji funkcionira tako da iznuđuje novac od autora nudeći im objavu u zamjenu, pa im je odlučio poslati upravo ovu "studiju" nadajući se da će ih to zaustaviti.

Ali, ne samo da ih to nije zaustavilo već je za poslano dobio ponudu za objavu u njihovoj "stručnoj" publikaciji, uz koju je priložen i "stručni osvrt" na "rad" koji je ocijenjen odličnim te zahtjev za uplatom od 150 dolara, ako, naravno, želi da se on objavi. Usto je dobio i "službenu potvrdu" o prihvaćanju rada za objavu u časopisu.



"Jasno je nakon pregledavanja osvrta da je u pitanju isti formular koji se koristi za sve prijave. Sasvim je sigurno da nitko od stručnjaka taj osvrt nije napravio iako IJACT tvrdi da je časopis za koji osvrte rade stručnjaci. Profesor Vamplew 150 dolara trebao bi uplatiti na račun Teja Pala Singha i onda će rad biti objavljen, ali nekako mislim da on to neće napraviti", piše Scholarly Open Access.

Pročitajte više