The Guardian preporučuje umjetnicima i bonvivanima: Ovo su najbolja alternativna mjesta u Zagrebu

Screenshot: Guardian

UVAŽENI britanski list The Guardian sastavio je listu "alternativnih" mjesta koja biste trebali posjetiti u Zagrebu.

Na sastavljanje popisa nagnala ih je činjenica da su od ovog vikenda iz Velike Britanije dostupni direktni letovi za Zagreb, a na samom početku napominju da Zagreb vrvi muzejima, galerijama, kazalištima, kinima, "u kulturi koja njeguje posjete kafićima u kojima je većinom dozvoljeno pušenje (jer je previše ljudi nakon zabrane prestalo izlaziti van)", a to je dovoljno da dobijete "scenu idealnu za putnika-umjetnika".

Provjerite što preporučuju:

Usputno stajalište za kavu ili rakiju


"Kino Klub Grič ugodno je staro kino s dizajnom iz '60ih i '70-ih godina i udobnim stolcima za opušteno uživanje. Savršeno je za tajne sastanke, neometano čitanje ili špijuniranje onih koji sjede ispod vas", opisuje autor članka i dodaje da mu je ovdje najdraža rakija od oraha i ukusna bijela kava ili zeleni čaj s medom. Također, napominje da je Zagreb "vrlo prijateljski grad s jako malo ili gotovo bez pijanih nasilnika".

Buvljaci

Na Britanskom trgu možete pronaći "socijalističke marke i novčiće, knjige i druge artikle. Kao da je netko dobro protresao balkansku kulturu i ovo je ono što je ispalo. Nakon toga udahnite svjež zrak na Rokovom perivoju". Osim toga, napominje se da je najveći buvljak u gradu Hrelić, gdje možete kupiti rabljenu robu bicikle, automobile i razne sitnice.

Dućani s odjećom


Ulični Ormar je "prijateljski dućan u dvorištu gdje možete naći glamurozne, ali jeftine komade". Osim toga, The Guardian preporučuje i lega-lega.com i brokulaz.com zbog toga što oba ova brenda upotrebljavaju eko-materijale.

Književna događanja


U ovom je segmentu navedena Booksa, koju "vode tri spisateljice, a u pitanju je važno mjesto sastanka za zagrebačke kulturne aktiviste". Ovdje možete prisustvovati "čitanjima, debatama, potpisivanjima knjiga, kvizovima, malim koncertima i izložbama te kreativnim radionicama koje vodi lokalni pisac Zoran Ferić".

Mjesta za noćne izlaske

Među noćnim mjestima pogodnim za alternativce u našem glavnom gradu pobrojani su Krivi put, Limb i Medika. A pritom se spominju i jeftina piva, što objašnjava činjenicu da su "WC-i stalno poplavljeni".

Najcool mjesta u gradu

Ove laskave titule ponijelo je nekoliko kafića, a prva je legendarna zagrebačka Sedmica. "Ovo je vjerojatno najzadimljeniji i najcool mali kafić u kvartu", objašnjeno je u tekstu, a nakon toga preporučuje se posjet Kolažu, "gay-friendly underground klubu u kojem se pušta mračna elektronika. A ako poslije toga želite slušati jazz, uputit ćete se u Bacchus ili VIP klub na glavnom Trgu, koji je puno opušteniji nego što mu ime sugerira".

Art kina


Kino Europa "vjerojatno je epicentar intelektualnog života u Zagrebu, mjesto održavanja Zagreb Film Festivala".

Restorani

Britancima se u ovom slučaju preporučuje Tip-Top, Stari fijaker i Vegehop.

Parkovi i galerije


"Zagreb ima puno zelenih površina i urbanih mjesta koja valja posjetiti", na Gornjem gradu treba posjetiti Muzej prekinutih veza ili Hrvatski muzej naivne umjetnosti ili otići tramvajem do Laube.

"Popijte pola litre Velebitskog piva Pod starim krovovima prije nego što ćete posjetiti Sljeme, a Zagreb ima otprilike osam zelenih otvorenih površina i drvoreda, uključujući Trg Maršala Tita i divan Botanički vrt. Tu je također i Maksimir, neorenesansne arkade Mirogoja, te Jarun i Sava - a naprosto morate posjetiti Muzej suvremene umjetnosti", stoji u članku koji u cijelosti možete pročitati ovdje.

Pročitajte više