Udar predviđen 2880. godine: Ogroman asteroid mogao bi uzrokovati apokalipsu

Foto: NASA

STRUČNJACI sa sveučilišta Tennessee proučavali su asteroid 1950 DA i otkrili kada bi se trebao sudariti sa Zemljom.

Svijet ne mora paničariti jer bi se to trebalo dogoditi tek 16. ožujka 2880. godine, ali znanstvenici upozoravaju da bi sudar mogao biti fatalan za naš planet.

Asteroid ima promjer od jednog kilometra i trenutno putuje brzinom od 15 kilometara u sekundi. Udar bi imao snagu jednaku eksploziji 44 tisuće megatona TNT-a, uzrokovao bi tsunamije i klimatske promjene pogubne za ljudski život.

Znanstvenici kažu da se asteroid rotira brzinom koja prkosi gravitaciji, a u jednom komadu drži ga kohezivna sila nikad prije detektirana na asteroidu, piše Independent.

Otprije se pretpostavlja da kod malih asteroida postoji prisustvo kohezivnih sila, ali dosad nije bilo dokaza za tu pretpostavku. To je promijenio asteroid 1950 DA, a svaki astronaut koji bi pokušao stupiti na njegovu površinu bio bi odbačen u svemir zbog njegove brze rotacije.

Stručnjaci su također otkrili kako bi uništavanje asteroida eksplozivom moglo uzrokovati još gore posljedice na Zemljinoj površini i sada razmatraju druge načine kojima bi se asteroidi mogli maknuti sa svoje putanje. Tvrde kako bi i male promjene na površini asteroida mogle poremetiti sile koje ga drže u komadu i uzrokovati njegovo raspadanje u svemiru.

Pročitajte više