Za misterioznu svjetlost zabilježenu na Dinari zaslužan je prirodni fenomen zvan albedo?

Foto: Ivan Zebić – Klepton, Darko Gavrić – Čerčo/Crometeo

SREDINOM veljače dvojica planinara na Dinari naišli su na misterioznu svjetlost, a Dejan Horvatek, kolumnist Crometea, tvrdi da je riječ o prirodnom fenomenu koji se naziva albedo.

"Osobno smatram da je albedo odgovoran za izvor svjetlosti u krškoj udubini, premda sam u početku smatrao da je posrijedi neki drugi uzrok. Ali malo bolje promišljajući o događaju, ipak sam došao do nekih zaključaka. Krška udubina promjera pet metara i dubine tri metra koja svijetli uočena je na Dinari koja je u tom trenutku prekrivena snježnim prekrivačem. Tijekom noći vladali su idealni atmosferski uvjeti s vedrinom i mjesečinom (Mjesec u prvoj četvrti) te malom količinom čestica u zraku koje bi apsorbirale Mjesečevu svjetlost. Iz navedenih uvjeta možemo slobodno zaključiti da nije bilo neke veće prepreke između izvora svjetlosti (Mjeseca) te snježne podloge, što je omogućilo povišeni albedo na Dinari", napisao je Horvatek tvrdeći kako je albedo u prirodi posljedica direktne (zrcalne) i difuzne (raspršene) refleksije svjetlosti koja može biti različitog postanka, a sama refleksija ovisi o mnogim faktorima poput kuta upada Sunčevih svjetlosnih zraka. Jedan od bitnih faktora je podloga na koju svjetlost pristiže, tako da će jedan dio svjetlosti apsorbirati, a jedan dio  reflektirati.

"Uzbuđenje planinara je sigurno bilo na visokom nivou, jer uživo prisustvovati tako lijepoj prirodnoj pojavi vjerojatno je bila samo nagrada prirode upornim planinarima koji su u noći i teškom pristupačnom snijegom zametenom terenu trudili stići do svog odredišta na Dinari", zaključio je Horvatek.

Iz Crometea tvrde da albedo nije rijedak prirodni fenomen. Albedo je, jednostavno rečeno, sposobnost tijela ili podloge da odbija svjetlost. Dakle, to se događa stalno i svugdje.

Ono što ipak jest rijetkost jest poklapanje faktora zbog kojih je albedo zaslužan za onoliku svjetlost noću.

Pročitajte više