Zemlja više nije tako posebna: Otkriveni planeti pogodni za život?

Foto: NASA

NASA-in satelit u sustavu zvijezde Kepler-62 otkrio je tri planeta koja su, tvrde znanstvenici, pogodna za moguće naseljavanje.

Riječ je o tri planeta koja su od nas udaljena između 1200 i 2700 svjetlosnih godina. Kepler-62c, Kepler-62e i Kepler-62f dio su sustava s ukupno pet planeta koji se kreću oko zvijezde Kepler-62, a istraživači pretpostavljaju da bi na njihovoj površini moglo biti vode iako konkretnijih dokaza, zbog udaljenosti, još uvijek nemaju.

"Zemlja se čini sve manje i manje kao posebno mjesto i vjerujemo da sličnih mjesta ima posvuda", rekao je Tom Barclay koji je sudjelovao u ovom projektu.

Kepler-62f je, tvrde istraživači, 40 posto veći od Zemlje i oko svoje zvijezde napravi krug od 267 zemaljskih dana dok je Kepler-62-e 60 posto veći od našeg planeta i pretpostavlja se da bi se na njemu mogli nalaziti golemi oceani

William Borucki, čelni čovjek ovog istraživanja, uvjeren je da bi novootkriveni planeti mogli biti daleko pogodniji za neku buduću kolonizaciju od svih drugih dosad pronađenih planeta kao što su Kepler-22b i Kepler-69c. Ipak, dodaje da je zasad riječ o teoriji koja će biti potvrđena tek kada se stvore uvjeti da tamo pošaljemo letjelicu.

Pročitajte više