Znanstvenici tvrde: Samo jedan ecstasy u životu može vam poremetiti bioritam



NAJPOPULARNIJA droga nakon kanabisa u Australiji je svakako ecstasy. Posljednje istraživanje pokazalo je kako je u proteklih godinu dana jedna na deset osoba u dobi od 20 do 29 godina konzumirala ovu drogu. Iako liječnici uvijek ističu negativne posljedice konzumiranja ilegalnih opojnih supstanci, jedan liječnik je htio posebno dokazati da uzimanje jednog do dva ecstasyja može resetirati čovjekov tjelesni sat (bioritam).

Koliko ovo nerealno ili čak nejasno zvuči na prvu, liječnik je u svom magistarskom radu i istraživanju dokazao kako njegova teorija "drži vodu", piše Abc.net.au. "Naravno da ecstasy utječe na san zato jer je stimulant. Ali mi smo uspjeli dokazati kako je njegov utjecaj dugotrajan i da je tjelesni sat uključen u to", objasnio je Rowan Ogeil.

Ogeil je istraživanje proveo zajedno s kolegama na Sveučilištu u Australiji, a testiranja su napravljena na laboratorijskim štakorima. Njima su u intervalima davali ecstasy, a potom ih testirali.

Nakon toga su daljnja istraživanja pokazala da su time uspjeli utjecati na gene Per1 i Per2 koji su izravno povezani s bioritmom, a svojim testiranjem uspjeli su pokrenuti tjelesni sat kad je trebao biti ugašen. Točnije, tjelesni sat "resetira" se svaki put kad se pojavi dnevno svjetlo i kad se ustajemo iz svojih kreveta, a uzimanjem ecstasyja možemo dugotrajno poremetiti svoj tjelesni sat tako što ćemo ga aktivirati u pogrešnom trenutku.

Pročitajte više