Američki istraživački brod promatrao podvodni vulkan

ZNANSTVENICI su iz broda imali rijetku priliku gledati podvodnu erupciju vulkana koji je rigao kamenje i zamutio vodu na dubini od šestotinjak metara, službeno je objavljeno.

Podmornica s kamerom uhvatila je erupciju na rutinskome istraživanju podmorskih vulkana sjeverozapadno od Sjevernih Marijanskih otoka, objavio je Ured nacionalne službe za proučavanje oceana i atmosfere.

"Istraživanje je otkrilo činjenicu da još moramo mnogo toga naučiti o Zemlji i o oceanima", rekao je Craig McLean, direktor istraživanja oceana toga Ureda.

Novootkriveni vulkan nazvan je "Brimstone Pit", a uočen je u sklopu 21-dnevne ekspedicije američkih i kanadskih znanstvenika koji proučavaju podvodne vulkane i život u moru.

Robotska podmornica bez ljudske posade bila je bilzu ruba vulkana kad je odjednom golem podvodni oblak narastao i požutio, što je dokaz postojanja sumpora. Podmornica je tada pogođena stijenjem što je izlijetalo iz vulkana.

Znanstvenici su prošli mjesec zapadno od obale Antarktike otkrili još jedan podvodni vulkan, ali nisu ga ovako izbliza proučili.

Podvodni vulkani nisu rijetki, kažu znanstvenici, i takvih je sedamdeset posto svih vulkana na Zemlji, ali teško ih je proučavati zbog dubine i vrućine.

Pročitajte više