"Antifašističke kurve": Fašisti su u ludnice zatvarali prostitutke, ali i žene koje nisu rađale

Foto/Screenshot: Twitter/YouTube

OD 1922. do 1943. dok je Italijom vladao fašizam, seksualne radnice, ali i brojne druge žene bile su službeno zavedene kao "subverzivne". Zaključeno je da ugrožavaju javnu sigurnost svojim protivljenjem Mussolinijevim moralnim propisima. Ovi propisi nisu se odnosili samo na seksualne aktivnosti, fašisti su zatvarali i žene koje nisu željele rađati ili nisu bile sposobne da se brinu o svojoj djeci. Smatralo ih se psihički poremećenima i zatvarali su ih u duševne bolnice.

Ovom temom pozabavio se talijanski novinar i povjesničar Matteo Dalena u svojoj knjizi "Antifašističke kurve u policijskim dosjeima". 

U knjizi se spominje slučaj jedne prostitutke koja je zbog jedne rečenice završila u duševnoj bolnici. Nakon što je odslušala govor Benita Mussolinija, fašističkog lidera Italije, prokomentirala je pred mušterijama kako je njegova vlada korumpirana do srži. Zavladala je tišina te su neki od prisutnih odmah napustili prostoriju, šokirani izjavom. Jedan od gostiju bio je član Crnokošuljaša, pa je Terezu ubrzo prijavio. Uhitili su je i postavili dijagnozu – "poremećena, neuračunljiva, agresivna" i osudili je na višegodišnje liječenje u lokalnoj duševnoj bolnici.

Dalena u knjizi navodi i druge slučajeve "antifašistički kurvi" koje nisu nužno bile prostitutke, ali su progonjene zbog svojih stavova i moralnih načela koje se nisu slagale s režimskim. Autora je posebno dojmio slučaj Marije Degli Esposti koja je, kada su je uhitili zbog kršenja propisa o "pristojnosti", rekla policajcu „Da je Mussolini mrtav, ne bi me ti zatvarao."

Njezina dijagnoza je glasila "poremećaj paranoje". Službeno je zavedena kao "antifašistica, beskućnica i kurva". Zbog tog komentara provela je u ludnici više od deset godina. 

Pročitajte više