Pogledali smo Netflixovu seriju koja je prestravila gledatelje. Fantastična je

Foto: Press

Baby Reindeer, nova Netflixova serija o kojoj se posljednjih dana aktivno raspravlja na društvenim mrežama vrlo je specifičan true crime serijal koji nije ono što biste generalno očekivali u ovakvim situacijama. 

Ne radi se o dokumentarnoj već igranoj seriji, ali glavni glumac i scenarist Richard Gadd, ujedno je i (barem djelomično) proživio ono o čemu se u seriji radi. 

Kad je Donny sreo Marthu

Ukratko, Gadd je tijekom dvadesetih imao jedva postojeću karijeru stand-up komičara i više nego upornu stalkericu, ali unatoč sklonosti komediji, ovo je sve samo ne humorističan osvrt na stvari koje su se dogodile. 

Iako biste na temelju prve epizode mogli steći pogrešan dojam da će ovo biti simpatična i lagana zabava koja će u najgorem slučaju eskalirati do statusa crne komedije, varate se. Vrlo brzo postat će vam jasno da je Baby Reindeer uznemirujuća priča i brutalno iskrena introspekcija Gadda koji pokušava pronaći nešto čime će usidriti svoje gotovo nepostojeće samopouzdanje te ozbiljno narušeno psihičko i emocionalno stanje. 

Gadd u seriji glumi verziju sebe, komičara Donnyja koji radi kao konobar, dok u isto vrijeme pokušava biti komičar, a u kafić u kojem radi jednog dana ulazi Martha, simpatična, ali izuzetno nestabilna žena koja u njegovu usputnom činu dobrote prepoznaje puno više od toga. Razgovor prerasta u višegodišnje uznemiravanje koje iz dana u dan postaje sve veći problem, ne samo za Donnyja već i sve ljude u njegovu životu. 

Stvari postaju ozbiljnije u trenutku kad Donny dozna da je Martha već osuđivana za uhođenje i uznemiravanje. 

 

Puno više od tko zna koje po redu kopije Fatalne privlačnosti

I premda se čini kao da debelo ulazimo na teren "spoilera", prava priča leži u tome zašto je Donnyju trebalo toliko da krene u akciju i pokuša zaustaviti osobu koja mu aktivno i progresivno narušava kvalitetu života. 

I upravo je to najjači dio serije koja bi u suprotnom bila još jedna priča o psihopatu ili psihopatkinji. Baby Reindeer ulazi puno dublje i ne bavi se toliko onim "atraktivnim" dijelovima kojima se bavi više-manje svaki film o stalkerima. Nakon što taj dio kvalitetno odradi, serija fokus gotovo u potpunosti prebacuje na mentalni sklop junaka i ponekad neshvatljivo kompleksne mehanizme funkcioniranja odnosa žrtve i zlostavljača. Taj dio odrađen je besprijekorno i to je ono što Baby Reindeer čini drugačijim i iskrenijim od gotovo bilo čega što smo o ovoj temi svih ovih godina gledali. 

Osim odličnog scenarija, tu je i više nego solidna glumačka izvedba Richarda Gadda kojem je ovo moralo biti mučno, ali barem djelomično katarzično iskustvo kroz koje je ponovno prolazio za potrebe serije. 

No, briljantna Jessica Gunning većinu vremena krade mu gotovo svaku scenu u kojoj se pojavljuju zajedno, a njezina transformacija iz lude, ali benigne debeljuce u legitimno uznemirujuću negativku definitivno je jedna od onih uloga koje će se isticati u njezinoj filmografiji. Osim toga, scenarij joj dopušta slojevitost, što često nedostaje u filmovima i serijama ovog tipa. Puno je više od obične luđakinje i to joj daje nevjerojatnu težinu. 

Uglavnom, sedam polusatnih epizoda koje ćete probindžati u dahu i definitivno serija koju ne biste trebali i vjerojatno nećete propustiti. 

Pročitajte više