Bata: "Chicago" i "Gangs of new York" dobili najviše nominacija

S PO 12 NOMINACIJA filmovi ´Chicago´ i ´Gangs of New York´ predvode nominirane za nagrade Britanske filmske akademije (Bafta), a u stopu ih slijedi film ´The Hours´ s 11 nominacija, javlja BBC.

Ti filmovi nominirani su u kategoriji najboljeg filma i najboljeg redatelja, kao i filmovi ´Gospodar prstenova: Dvije kule´, koji ima devet nominacija te ´The Pianist´ koji ih ima sedam.

Filmovi ´Adaptation´, ´Frida´ i ´Catch Me If You Can´ imaju po četiri nominacije za nagradu Bafte koja se smatra britanskim ekvivalentom Oscara.

Nicole Kidman i Meryl Streep, obje glume u filmu ´The Hours´, nominirane su u kategoriji najbolje glumice, a konkurencija su ima Salma Hayek za ´Fridu´, Halle Berry za ´Monster´s Ball´ i Renee Zellweger za ´Chicago´.

Jedan novi glumac, Adrien Brody iz filma ´The Pianist´, za naslov najboljeg glumca natjecat će se s nekim od najvećih imena filmske umjetnosti - sa Sir Michaelom Caineom, Jackom Nicholsonom, Danielom Day-Lewisom i Nicolasom Cageom.

Nagrade Bafte dodjeluju se najboljim filmovima iz prošle godine i često u središte zanimanja dovode britanske filmove i glumce, koji takvu priliku nemaju na dodjeli Oscara.

Britanske zvijezde dobro su prošle u nominacijama za ovu godinu. Catherine Zeta-Jones, kojoj je nedavno promakao Zlatni globus, natjecat će se za najbolju sporednu ulogu u ´Chicagu´.

Day-Lewis i Caine također se natječu pod britanskom zastavom, kao i Stephen Daldry (nominiran za najboljeg redatelja za ´The Hours´), Alfred Molina (za sporednu ulogu u ´Fridi´) i Asif Kapadia (redatelj filma ´The Warrior´).

Daldryjev film ´The Hours´ ima šest nominacija u šest najvažnijih kategorija.

Film ´The Warrior´ Asifa Kapadie nije ušao u konkurenciju za Oscara, jer je na hindiju što nije službeni jezik u Britaniji, niti je riječ o filmu koji govori o zajednici Hindusa u toj zemlji.

Taj film se ipak uspio kandidirati za nagrade Bafte, u kategoriji filmova koji nisu na engleskom, uz filmove ´I tvoju mamu također´, ´City of God´, ´Devdas´ i ´Pričaj s njom´.

Bafta ima kategorije i za najbolji britanski film - u konkurenciji su ´Bend it Like Beckham´, ´Dirty Pretty Things´, ´The Hours´, ´The Magdalene Sisters´ and ´The Warrior´.

Komercijalno uspješni ´Harry Potter i odaja tajni´ i Bondov ´Umri drugi dan´ nisu se uspjeli nominirati za Baftu, ali su nominirani za nagradu Orange koju dodjeljuju filmski gledatelji. Za najbolji film natjecat će se i ´Gospodar prstenova´ (trenutno vodi), ´Ratovi zvijezda´ i ´Oceanovih 11´.

Hugh Grant nije nominiran za glavnu ulogu u filmu ´Sve zbog jednog dječaka´, no njegova kolegica Toni Collette nominirana je za sporednu ulogu u tom filmu, koji je, nastao po romanu Nicka Hornbyja, nominiran za najbolju scenarističku adaptaciju.

U konkurenciji s Collette su Queen Latifah (´Chicago´), Meryl Streep (´Adaptation´) i Julianne Moore (´The Hours´).

Veteran Paul Newman nominiran je za sporednu ulogu u filmu Sama Mendesa ´Put do uništenja´. S njim će se natjecati Chris Jones, (´Adaptation´), Ed Harris (´The Hours´) i Christopher Walken (za ´Catch Me If You Can´, što je promaklo DiCapriju i Hanksu).

´Zamislite samo da sav profit od Harryja Pottera ostane u zemlji, britanska bi filmska industrija procvala´, rekao je Sir Ian McKellen, komentirajući što se Potter ne snima s britanskim novcem. Sir McKellen, koji glumi Gandalfa u trilogiji ´Gospodar prstenova´, pročitao je nominacije za Baftu.

Britanski filmovi ´Magdalene Sisters´ i ´Dirty Pretty Things´ nominirani su za najbolji originalni scenarij, s filmovima ´Gangs of New York´, ´Pričaj s njom´ i ´I tvoju mamu također´.

Svečanost dodjele nagrada, koju će voditi Stephen Fry, održat će se 23. veljače, točno mjesec dana prije dodjele Oscara.

Prošle godine apsolutni pobjednik bio je ´Gospodar prstenova´, a nagrade su dobili i Judi Dench te Russell Crowe.

Pročitajte više