Bauk petarde kruži Hrvatskom

ČESTO ni trgovci ne znaju kakve pirotehničke rekvizite smiju, a koje ne smiju prodavati. Čini se da je pirotehnika i dalje bauk!

Naime, sa božoćnim i novogodišnjim blagdanima dolazi i, htjeli mi to ili ne, i vrijeme petardi, ali i inih bučnih i vatrenih oblika zabave. Iako je više od deset godina prošlo otkako je "zabavna pirotehnika" legalizirana, trgovci i kupci još su uvijek zbunjeni. Malo ih je koji znaju da su pirotehnička sredstva za zabavu podijeljena u četiri razreda, od kojih se samo prva dva smiju prodavati u običnim trgovinama, dok su III. i IV. razred namijenjeni profesionalcima i mogu se nabaviti samo uz posebnu dozvolu.

U I. razred spadaju pirotehničke igračke od kojih su najpopularnije male petarde, prskalice, žabice i slične nepravice kao što su pucketajuće fontane, zviždeće rakete, konfeti, dimne loptice, fontane za torte i male baklje. Te se puirotehničke igračke smiju prodavati i nepunoljetnim osobama. Uz važnu napomenu za trgovce - u prodavaonicama se smije držati najviše 20 kilograma pirotehničkih sredstava za zabavu I. razreda! I nikako u izlogu. Na svakom paketiću pirotehničke igračke obavezan je natpis na hrvatskom jeziku s nazivom proizvoda i proizvođača, razredom, upozorenjem i uputom za uporabu!

U zabavnu pirotehniku II. razreda spadaju velike petarde, rakete, mali vatrometi i box vatrometi, vulkani, fontane i velike (bengalske) baklje. Smiju se prodavati samo osobama starijim od 18 godina i to samo od 27. prosinca do 1. siječnja. Kazne za prekršitelje su od 4.500 do 9.000 kuna.

Igrajte se pirotehničkim igračkama, a okanite se pištolja, pušaka, bombi... Takve igračke ubijaju!

(Hina) ld ld

Pročitajte više