Bili smo u najstarijoj hrvatskoj vinariji, godišnje prodaju milijune litara vina

Video/Screenshot: Index

VINARIJA Kutjevo najranije dosad na tržište izlazi s Vrhunskom graševinom berbe 2018. godine i to zbog velikog rasta potražnje i činjenice da je berba iz 2017. godine rasprodana. Prodalo se čak 330 tisuća butelja što to vino čini najprodavanijim vrhunskim vinom na tržištu.

U 2018. godini vinarija Kutjevo prodala je nevjerojatnih pet milijuna litara vina, što je čitava godišnja proizvodnja vina te jedne od najznačanijih vinarija regije. U drugoj polovici veljače vinarija Kutjevo na tržište izlazi s novim izgledom butelje i etikete linije vina de Gotho.

Mi smo posjetili vinariju te provjerili kako izgledaju vinski podrumi koji se koriste još od 13. stoljeća i koji su zaštićeni kao kulturna baština. Posebno nas se dojmila najveća drvena bačva u podrumu u koju stane više od 53.500 litara vina.

Počeci vinarije sežu u 1232. godinu kada je u Kutjevu sagrađen jedan od najstarijih podruma u jugoistočnoj Europi. Kutjevačku vinsku arhivu ustrojila je još 1890-ih godina obitelj Turković, tadašnji vlasnici vlastelinstva Kutjevo.

U drugom svjetskom ratu arhiva je poharana, no od 1947. godine do danas sustavno je uređena. Danas predstavlja najbogatiju vinsku arhivu Hrvatske te šire ovog dijela Europe s gotovo 70.000 butelja.

Svake godine vinarija Kutjevo osvaja medalje na najpoznatijim svjetskim vinskim ocjenjivanjima poput International Wine Challange, Decanter World Wine Awards, Concours Mondial de Bruxelles i Mundus Vini.

Sadržaj donosi Index u suradnji s vinarijom Kutjevo te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više