Bivši Googleov inženjer osnovao religiju koja umjetnu inteligenciju smatra božanstvom

Screenshot: Youtube

ANTHONY LEWANDOVSKI, inženjer koji je radio za Google i Uber, otišao je korak dalje i osnovao religiju koja je posvećena obožavanju umjetne inteligencije, piše Wired.

Njegova se religija naziva "Way of Future" (Put budućnosti), a osnovao ju je još 2015. godine.

"Naša je misija razviti i promovirati realizaciju božanstva zasnovanog na umjetnoj inteligenciji, te da kroz razumijevanje i obožavanje tog božanstva doprinesemo boljitku društva", stoji u njihovim osnivačkim dokumentima.

Levandowski vjeruje u singularnost, ideju da će se umjetna inteligencija jednog dana toliko razviti da će potisnuti i nadjačati ljude, a to ne iznenađuje budući da se smatra jednim od najnaprednijih i najdalekovidnijih umova u Silikonskoj dolini.

Levandowski se svoje vještine u robotici pokazao još tijekom studija, a danas se nalazi u središtu pravne borbe između Googlea i Ubera koja se vodi oko razvoja samovozećih automobila.

Neki od njegovih kolega iz Silikonske doline podržavaju ovu religiju, dok se drugi odlučno suprotstavljaju toj ideji.

"Umjetnom inteligencijom prizivamo đavola", upozorio je Elon Musk koji smatra da bi utrka u razvoju umjetne inteligencije među svjetskim silama mogla biti uzrok trećeg
svjetskog rata.

Da je takva mogućnost realna svjedoči i izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je utvrdio da je razvoj umjetne inteligencije budućnost.

"S njom dolaze kolosalne mogućnosti, ali i poteškoće koje je teško predvidjeti. Tko postigne superiornost u toj sferi, zavladat će svijetom", rekao je Putin, prema pisanju The Vergea.  

Pročitajte više