Bondov Lotus Esprit najpopularniji TV automobil svih vremena

LEGENDARNI Lotus Esprit iz James Bond filma "The Spy Who Loved Me" je najpopularniji televizijski automobil prema mišljenju Britanaca.

U anketi koju je Yahoo proveo nad tisuću posjetitelja apsolutnu pobjedu je odnio Bondov Lotus Esprit osvojivši gotovo trećinu glasova. Automobil se pojavljuje u filmu iz 1977. godine, a uz brojne dodatke najimpresivnija je mogućnost preobrazbe u podmornicu.

Na drugom mjestu se nalazi Kitt iz serije Knight Tider. Automobil je razvijen na osnovi serijskog Pontiaca, a mnogi su ga upamtili kao automobil koji govori i razmišlja poput pravog policajca. Naravno, glavni junak serije je trećerazredni glumac David Hasselhof, poznatiji kao Mitch Buchanonn iz serije Baywatch.

Treće mjesto je s 12 % glasova osvojio legendarni DeLorean iz filmskog serijala "Back to the Future" (Povratak u budućnost) s Micheal J. Foxom. Za razliku od filma koji je bio hit, projekt DeLorean je neslavno završio prodajnim fijaskom.

Batmobil s raketnim pogonom se nalazi na četvrtom mjestu, dok je simpatični Mini iz prve verzije filma Italian Job peti. Na pretposljednjem mjestu se nalazi iritantni Herbie (VW Beetle) iz Disneyevog filmskog serijala. Popularna trokolica Robin Reliant iz serijala "Only Fools and Horses" (Mućke) nalazi se na posljednjem mjestu sa svega dvadeset osvojenih glasova.

TOP 10

1. Lotus Esprit - The Spy Who loved Me (1977) (29%)
2. Kitt - Knight Rider (1982-1986) (17%)
3. DeLorean - Back To The Future (1985) (12%)
4. Batmobile - Batman (1989) (10%)
5. Minis - The Italian Job (1969) (9%)
6. Gran Torino - Starsky & Hutch (2004) (6%)
7. A-Team Van - The A-Team (1983-1987) (5%)
8. Danny Zukos Grease Lightning - Grease (1978) (2%)
9. Herbie - Herbie Goes Bananas (1980) (2%)
10. Robin Reliant - Only Fools & Horses (1981-2003) (2%)

Više o Bondovom Lotusu


Punim imenom Lotus Esprit Submarine je najvjerojatnije najnapredniji, a time i najzanimljiviji automobil koji je James Bond do sada koristio. Automobil se mogao transformirati u podmornicu, a posjedovao je mnoštvo inovativnih dodataka. Lotus je Bondu osobno isporučio gdin Q na Korzici i pritom mu napomenuo da bude oprezan s automobilom. Naravno, automobil nije dočekao kraj filma. 

Od interesantnih "gadgeta" Esprit je posjedovao štrcaljke betona, projektile voda-zrak, harpun, podvodne mine i kamuflažu na bazi dispergiranog ulja. Automobil s registarskom oznakom PPW 306R se pod vodom kretao uz pomoć propulzije s četiri propelera, a snalaženje mu je omogućavao radar. Po uzoru na klasične podmornice, automobil je posjedovao periskop, a tu je bio i neizostavni sustav samouništenja.

Miljenko Nikolić

Pročitajte više