Britanski prinčevi na udaru kritike zbog "prejeftinih stanarina"

Britanski prinčevi Andrew (45) i Edward (41) našli su se na udaru javne kritike zbog optužbi iz laburističkih krugova da su svoje palače iznajmili po smiješno niskim cijenama čime štete državnom proračunu i poreznim obveznicima.

Laburistički zastupnik u donjem domu britanskog parlamenta Alan Williams ocijenio je za "Mail on Sunday" da je riječ o "najboljoj regulaciji subvencionirane stanarine u Europi".

Nakon što je cijelu aferu prošlog tjedna već počela istraživati britanska državna revizija, Williams i zastupnik Ian Davidson žele pokrenuti i istragu u donjem domu parlamenta.

Andrew i Edward, dva najmlađa sina kraljice Elizabeth, iznajmljuju palače u kojima žive od uprave britanskih kraljevskih dobara. Ta uprava koja funkcionira kao javno poduzeće ima obvezu da što je unosnije moguće gospodari posjedima kraljevske kuće i potom oporezuje prihode iz tih posjeda. Zauzvrat članovi kraljevske obitelji za troškove svog života svake godine od države dobivaju iznos u milijunskim vrijednostima.

Međutim, istraga je pokazala, što u nedjelju objavljuju londonski listovi, da palače nisu ni približno iznajmljene prema tržišnim uvjetima: princ Andrew primjerice za palaču od 30 soba u kojoj živi mjesečno plaća najamninu od jedva 1000 funti što je oko 1400 eura, dok na slobodnom tržištu najamnina već za stan od 60 četvornih metara u nekoj od boljih stambenih četvrti Londona iznosi oko 2000 eura mjesečno.

Donji dom parlamenta već se mjesecima bavi proučavanjem financija članova kraljevske kuće. Tako je parlamentarni odbor u veljači optužio princa Charlesa (56) za različite "trikove" kod oporezivanja njegovih prihoda. Laburistički zastupnik Gerry Steinberg tom je prilikom izjavio kako se britanski prijestolonasljednik bavi "kreativnim knjigovodstvom".

(Hina) xsd

Pročitajte više