Chryslerovi terenci za britansku vojsku

SPECIJALNE izvedbe Jeep Wranglera i hibridnog pick-up vozila Dodge Ram premijerno su prikazani na manifestaciji Defence Vehicle Dynamic Show. Sudeći po kritikama, terenci bi se vrlo lako mogli pojaviti u službi redovne vojske.

Vojnom izvedbom Wranglera oznake TJL bude se uspomene na legendarni Jeep, prvo namjensko 4x4 vozilo. Naravno riječ je o modelu Willys, koji je motorizirao čitavu američku vojsku tijekom Drugog svjetskog rata. Wranglet TJL se od serijske izvedbe razlikuje po mnogim mehaničkim preinakama, kao što je modificirani ovjes i povećani teretni prostor.

Međuosovinski razmak je povećan za čak 56 cm, pa Wrangler može prevesti osam odraslih osoba. Za pokretanje se brine 4.0 V6 benzinski motor u kombinaciji s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem, dok će od iduće godine biti dostupna i dizelska izvedba.

Punim imenom Dodge Ram COMBATT 2 Hybrid predstavlja vojnu izvedbu kamioneta budućnosti. Ispod poklopca motora se krije 5.9-litreni Cummins dizelaš potpomognut PowerGen hibridnim sustavom snage 10 kW (120/240V AC 60 Hz). Posebnost hibridnog sustava je da je električnu energiju moguće dobivati i kad vozilo miruje, a posjeduje i tihi Silent Mode način rada (1.5 kW), kada ulogu dizelskog motora preuzimaju HEV baterije snage.

Moderni Dodge je opremljen još hidro-pneumatskim ovjesom zaslužnim za izvanredne terenske sposobnosti. Dovoljno je reći da pojedini kotač svladava prepreku visine do čak 90 centimetara.

Simon Elliott, Chryslerov šef za Veliku Britaniju, s puno optimizma gleda na budućnost ovakvih vozila i kaže: "Ovi prototipi demonstriraju tehnologiju koja će se u bliskoj budućnosti koristiti u civilnim vozilima. Također, oni udovoljavaju visokim standardima, pa su pogodni za vojsku, ali i specijalne jedinice spašavanja".

Miljenko Nikolić

Pročitajte više