Clonaidov stroj za kloniranje na izložbi u Londonu

STROJ za koji se tvrdi da je korišten za stvaranje prvoga kloniranog ljudskog bića izložen je u Londonu dok i dalje postoji sumnja da je riječ o velikoj prijevari.

Muzej znanosti posudio je za izložbu jedan od ´strojeva za fuziju embrionalnih stanica´ koji je razvio Clonaid, znanstveni ogranak raelijanske sekte koja tvrdi da je prošle godine stvorila ´Eve´, kloniranu kći 31-godišnje Amerikanke.

Izložbu ´Napredak ili prijevara´ postavila je Emily Scott koja je, među ostalim, rekla kako je Clonaidov stroj ´RMX 2010´, koji stoji 9000 dolara, posebno ´usavršen´ za uspješno kloniranje, ali muzeju nije dopušteno da ga rastavi i prouči po čemu se razlikuje od drugih strojeva koji su, s vrlo slabim uspjehom, korišteni za kloniranje životinja.

´Kloniranje postiže slabe rezultate´, ističe se u priopćenju muzeja. ´Od deset dosad kloniranih vrsta životinja, samo su u šest slučajeva dobiveni živi mladunci uz pomoć tehnike kloniranja kojom je stvorena ovca Dolly´.

O etici kloniranja žustro se raspravlja otkako je 1997. u Škotskoj stvorena Dolly, ovca klonirana iz genetskog materijala odrasle ovce.

Sisavci se mogu klonirati ako se iz jajašca ukloni jezgra i na njezino mjesto ubrizga jezgra tjelesne stanice normalnog odraslog sisavca. Stroj poput RMX 2010 jajašce prisiljava na fuziju s novim DNK sadržajem.

Raelijanska sekta, koja vjeruje da su ljudsku rasu stvorili izvanzemaljci, tvrdi da su nakon prvoga klona rođena još dva klonirana djeteta.

Znanstvenici sumnjaju u prijevaru jer nisu mogli obaviti genetska testiranja kako bi provjerili te tvrdnje.

Izložba objašnjava kako provjeriti vjerodostojnost navodnog klona i istražuje koliko bi klonirani čovjek po izgledu i osobnosti bio sličan davatelju DNK.

Posjetitelji mogu vidjeti i stroj koji je korišten za stvaranje ovce Dolly.

Pročitajte više