Country dobro predstavljen među kandidatima za Grammyja

COUNTRY glazba, jedna od rijetkih svijetlih točaka američke glazbene industrije u protekloj godini, dobro je zastupljena među kandidatima za ovogodišnju nagradu Grammy.

U najužoj konkurenciji u glavnim kategorijama - za album godine i pjesmu godine - našli su se skupina Dixie Chicks i Alan Jackson.

The Chicks su s izdanjem ´Home´ kandidati za album godine, dok se za pjesmu godine u izbor probio Alan Jackson s jetkom skladbom ´Where Were You (When the World Stopped Turning)´.

U obje se kategorije među kandidatima nalaze skladbe iz više glazbenih žanrova, pa tako uključuju izdanja rockera Brucea Springsteena, repera Eminema i novog imena u svijetu jazz-popa Nore Jones.

Dobitnici nagrada bit će objavljeni u nedjelju.

´Ovogodišnji Grammy je vrlo značajan za country, jer se ne događa tako često da se izvođač countryja u istoj godini nađe među kandidatima za najvrednije nagrade´, kaže izvršni urednik časopisa Country Weekly i Country Music Neil Pond.

Samo u dva navrata dosad dogodio se takav slučaj. Bobbie Gentry je 1967. to uspio s albumom i pjesmom ´Ode to Billie Joe´, a Shania Twain je to ponovila 1998. s albumom ´Come on Over´ i skladbom ´You´re Still The One´.

Pond tvrdi da Chicks i Jackson uživaju veliku popularnost kod publike, ali i ostaju vjerni svojim korijenima.

´Oni utjelovljuju sve što je dobro u countryju, ali im ne manjka i komercijalna dimenzija´, ističe Pond.

Tijekom prošle godine country glazba je u SAD-u bila među četiri od 10 najbolje prodavanih CD-a.

Tu su bile Chicks s albumom ´Home´ te Jackson s izdanjima ´Drive´, ´Twain´s Up!´ i ´O Brother Where Art Thou?´ koji je već osvojio Grammy za najbolji album u 2001.

´Country je očito imao koristi od nekolicine vrlo popularnih izvođača koji su izdali albume pri koncu godine, uoči božićne sezone kupnje. A kad ti veliki psi počnu lajati, razbudi se cijelo susjedstvo´, slikovit je Pond.

Country je štoviše jedini glazbeni žanr koji je zabilježio uočljiv porast prodaje u 2002. Jazzu je to uspjelo tek neznatno.

Izvođači countryja prodali su 77 milijuna albuma naspram 68,5 milijuna u 2001, što je porast od 12,2 posto. Za usporedbu, cjelokupna glazbena industrija je zabilježila ukupni pad prodaje od 10,7 posto u odnosu na 2001.

´Country je uvijek bio nešto poput burze. Raste i pada ciklički. Povijesno gledano, countryju je uvijek bolje išlo od drugih glazbenih žanrova u vremenima ekonomskih kriza ili drugih oblika društvenih previranja´, ocjenjuje Pond.

Pročitajte više