Dali su otkaz i sa 130 kuna otišli na brod, sad im ekipa plaća da plove svijetom

Foto: Instagram

PAR ARHITEKATA, 30-godišnji Dan Deckert i dvije godine mlađa Kika Mevs, dali su otkaz i odlučili ploviti svijetom na brodu, a kako kažu, njihovo putovanje u potpunosti plaćaju njihovi obožavatelji.

Dan i Kika dobro su zarađivali kao arhitekti, no sanjali su o životu na oceanu. Nakon što su dali otkaz i krenuli u ostvarenje snova, pokrenuli su YouTube kanal Sailing Uma, koji danas prati 80 tisuća ljudi.

Prodali su svu svoju imovinu i kupili brod Uma, koji ih je koštao oko 19.000 kuna. Sve ostale troškove pokrivaju njihovi "mecene s društvenih mreža", koji im mjesečno doniraju oko 6400 kuna.

Dan i Kika, koji su se upoznali 2013. godine u arhitektonskom studiju u Atlanti, unatoč donatorima paze na troškove pa sami kuhaju i koriste solarne panele kako bi dobili električnu energiju.

Dosad su obišli Karibe, Bahame i zemlje Srednje i Južne Amerike poput Meksika, Kolumbije i Gvatemale. Tvrde da isto mogu ostvariti svi koji imaju hrabrosti pokušati.

"Mislili smo, poput svih ostalih da ti trebaju milijuni da si priuštiš brod, nismo imali pojma da se na brodu može i živjeti. No svoj smo brod kupili za 19.000 kuna, to je bio maksimum koji smo si mogli priuštiti. 50 godina staru jedrilicu koja je trebala završiti na otpadu jer joj motor nije radio. Nama je bila jackpot", rekla je Kika.

Mnoge od svojih mecena s društvenih mreža, kojih ima oko 600, upoznali su tijekom putovanja. Oni se okupljaju na stranici Patreon i većina im daje od 10 do 200 dolara mjesečno. Dan je otkrio da su isprava bili potpuni amateri.

"Nijedno od nas dvoje nikad nije bilo na brodu niti smo znali jedriti. Nismo išli na tečajeve niti prošli ikakav formalni trening jedrenja. Bili smo sigurni da ćemo sve naučiti putem. Brodovi gotovo sami plove kad znate osnove", rekao je.

"Radije ćemo imati iskustva i putovnicu punu biljega nego garažu punu stvari. Kad smo to shvatili bilo nam je lakše ostaviti naše stare živote iza sebe", rekla je Kika.

Motor za jedrilicu koji ne zagađuje kupili su na eBayu za sto dolara.

"Kad smo pokrenuli kanal na YouTubeu htjeli smo otpočetka pokazati kako to izgleda. Da nije nemoguće, iako zahtijeva puno napornog rada, vremena i posvećenosti", dodala je.

U proljeće sljedeće godine planiraju ploviti od Floride do Europe. U travnju ove godine doživjeli su najstrašniji trenutak svog putovanja. Oluja je srušila Dana koji je razbio glavu. Kika je snimila šivanje njegove rane.

"Čula sam udarac i pogledala na pod i ugledala Dana kako krvari. Pitala sam se je li uopće živ", ispričala je.

Pročitajte više