De Niru nagrada za životno djelo Američkog filmskog instituta

VI... VI... IMATE dara, Robert De Niro", prijetio je prstom glumac svojem plašljivom psihijatru u mafijaškoj komediji "Analiziraj ovo", a Američki filmski institut ponovio dodjeljujući De Niru svoju 31. nagradu za životno djelo proteklog vikenda.

Zvijezda filmova "Taksist" i "Dobri momci" primio je nagradu u holivudskom kazalištu Kodak, u kojem se svake godine dodjeljuju Oscari.

"Ne želim ništa uzimati zdravo za gotovo i drago mi je da imam priliku reći vam koliko sam počašćen što radim s vama i što sam postao dio ove divne tradicije", izjavio je De Niro.

Mnogi kolege - od Jodie Foster, koja je imala samo 12 godina kad je glumila prostitutku u "Taksistu", do redatelja Martina Scorseseja - opisali su ga kao vrlo tihog čovjeka koji je ostao skroman i velikodušan.

James Woods, koji je s De Nirom igrao u epskom krimiću Sergia Leonea iz 1984. "Bilo jednom u Americi", ispričao je kako mu je De Niro predložio da stavi savršeno bijelo zubalo kako bi predočio bogatstvo i taštinu ostarjelog lika. Producenti nisu odobrili taj trošak pa je De Niro platio iz svojeg džepa.

De Niro (59) je osvojio Oscara 1975. za sporednu ulogu mladog gangstera Vita Corleonea u "Kumu II", te Oscara za najboljeg glumca 1981. za ulogu shrvanog boksača u "Razjarenom biku". Najpoznatiji je po ulogama žestokih muškaraca koji pokušavaju zatomiti svoje nagle instinkte ispod tvrde, kontrolirane vanjštine.

Nominiran je za Oscara za uloge u filmovima "Lovac na jelene", "Buđenja", "Rt straha" i "Taksist", u kojem njegov lik samozvanog pravednika bulji u svoj odraz i podruguje se: "Meni govoriš?".

U zadnje vrijeme omekšao je svoj imidž komičnim ulogama u filmovima "Dozvola za brak" i "Avanture Rockyja and Bullwinklea". U "Analiziraj ovo" i nastavku "Analiziraj ono" igra emocionalno potresenog gangstera na terapiji kod Billyja Crystala.

Počasti su bile popraćene i nekim šaljivim porugama. Woods je "Rockyja and Bullwinklea" opisao kao "film alimentacije", a Američki filmski institut pokazao je neka od manje umjetničkih De Nirovih ostvarenja: staru reklamu za automobile i malu ulogu taksista koji puši marihuanu u filmu "Jennifer On My Mind" iz 1971.

Prošle je godine nagradu primio Tom Hanks, a među ranijim dobitnicima su Jack Lemmon, Alfred Hitchcock, Bette Davis, Elizabeth Taylor, Sidney Poitier i Clint Eastwood.

Pročitajte više