"Dobar pastir" - Holivudski ep banalniji od povijesti

De Niro, koji uživa reputaciju jednog od najuglednijih holivudskih glumaca, posljednjih je godina nastojao ostvariti karijeru kao producent, a upravo je "Dobar pastir" trebao biti njegov životni projekt. De Niru je u tome od pomoći trebalo biti bogato iskustvo s nekim od najboljih filmaša na svijetu,  a kao uzor "Kum" - jedan od najboljih filmova svih vremena. Mnogi su kritičari, naime, primjetili dosta sličnosti između Coppolinog epskog filma koji je demistificirao italoameričku mafiju i De Nirovog filma koji je nešto slično trebao učiniti najpoznatijoj, ali i najkontroverznijoj obavještajnoj službi na svijetu.

Radnja započinje u proljeće 1961. godine, nedugo nakon što je CIA u kubanskom Zaljevu svinja doživjela veliki fijasko. Njen visoki dužnosnik Edward Wilson (Damon) se mora suočiti s činjenicom da je to posljedica izdaje, odnosno da je Castro informaciju o invaziji dobio od sovjetske "krtice" u svojim redovima. Radnja se premješta nekoliko desetljeća ranije, u godinu 1939. kada se mladi Wilson kao student na sveučilištu Yale priključuje tajnom udruženju "Skull and Bones", čiji su članovi pripadnici američke društvene elite, ali i koje će poslije služiti kao rasadnik kadrova za CIA-u. Mladi Wilson se za vrijeme Drugog svjetskog rata uči špijunskom poslu kod Britanaca, a kada započne Hladni rat postat će jednim od najefikasnijih boraca protiv Sovjeta. Međutim, opsjednutost njegovim radom će ga sve više udaljiti od supruge (Jolie), a kasnije i sina (Redmayne) koji nastoji krenuti njegovim stopama.

Robert De Niro je ovaj film pokušavao snimiti devet godina, a kao idealnu osobu iza kamere je zamislio upravo Coppolu. Međutim, Coppola, a nakon njega još nekoliko uglednih režisera, odustalo je od snimanja, prisilivši na kraju samog De Nira da se dohvati tog posla. Na kraju se ne može reći da je ugledni glumac napravio loš posao - odabrana je solidna glumačka ekipa, pazilo se na povijesne i druge detalje, te "Dobri pastir" upravo izgleda kao film "kumovskih" ambicija.

S druge je strane sasvim razumljivo zašto je Coppola odlučio propustiti priliku da napravi još jednog "Kuma". Ovaj film uistinu podsjeća na "Kuma", ali više na "Kuma 3", završni dio trilogije i jedno od najvećih razočaranja u karijeri velikog majstora. Razlog je prije svega u scenariju koji je u zaplet htio utrpati malo previše raznih anegdota i aluzija na najpoznatije i naj(ne)slavnije epizode početaka Hladnog rata. Zbog toga se vrlo malo pažnje posvetilo likovima, pa Wilson - čiji je lik temeljen na genijalnom, ali kontroverznom obavještajcu Jamesu Jesusu Angletonu - izgleda kao emocionalno hladna osoba s kojom se nitko ne može poistovjetiti i za čiju sudbinu većina gledatelja ne može iskazati nekakvo zanimanje. Još je žalosnija stvar s likovima Wilsonove obitelji koji izgledaju kao karikature, a tu od velike pomoći nije ni Angelina Jolie, potpuno potrošena u stereotipnoj ulogi histerične zapostavljene supruge.

Ono što je u filmu najzabavnije jest identificiranje koji fiktivni lik ili događaj odgovara stvarnim likovima i događajima. Međutim, za tako nešto je potrebno da gledatelj bude malo potkovaniji znanjem špijunske povijesti. To nije slučaj s većinom publike, kojoj će De Nirov film biti spor i zbunjujući, odnosno nakon čijeg završetka će osjećati da su uludo potrošili dva i pol sata vremena. 

Moglo bi se, međutim, reći da je glavni problem ovog filma u tome što je snimljen barem jedno desetljeće prekasno. Na CIA-u, odnosno njenu korupciju i nesposobnost, se u današnjem svijetu malo previše upire prstom, pa publici "Dobri pastir" ne govori ništa što ona, na ovaj ili onaj način, već nije znala.

OCJENA: 5/10

uloge: Matt Damon, Angelina Jolie, William Hurt, Alec Baldwin, Robert De Niro, Billy Crudup, Michael Gambon, Timothy Hutton, Eddie Redmayne
režija: Robert De Niro
proizvodnja: Universal. SAD, 2006.
trajanje: 156

Dragan Antulov

Pročitajte više