Dodijeljene nagrade Drugoga Zagreb Doxa

VELIKI pečat za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji Drugoga međunarodnog festivala dokumentarnog filma Zagreb Doxa dobio je litavski film "Prije povratka na Zemlju" Arunasa Matelisa, objavljeno je danas na projekciji nagrađenih filmova u Kinu "Tuškanac".

Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji osvojio je bosanskohercegovački film "Sasvim lično" Nedžada Begovića, a u konkurenciji "Sport i glazba" najboljim filmom proglašen je američki film "Tijelo kao glazbeni instrument" Marka Morgana.

Nizozemska redateljica Astrid Bussink osvojila je za film "Anđelotvorci" Mali pečat za autora do 30 godina.

Iako film "Prije povratka na Zemlju" prati redateljevu teško bolesnu kćer i ostalu bolesnu djecu, organizatori Festivala ističu da je riječ o filmu koji govori o životu, a ne o smrti.

Film "Sasvim lično" bio je kandidat BiH za nominaciju za Oscara 2006. u kategoriji za najbolji strani film. Autor, njegova obitelj i prijatelji glavni su likovi autobiografske priče koja obuhvaća razdoblje od gotovo pedeset godina.

Pobjednik nove kategorije "Sport i glazba", glazbeni dokumentarac "Tijelo kao glazbeni instrument" istražuje i slavi povijest i razvoj korištenja ljudskog tijela kao glazbenog instrumenta.

"Anđelotvorci" je crnohumorni film Astrid Bussink koja se prisjeća događaja iz 1929., kada je 51 žena u mađarskome selu Nagyrevu bila pritvorena pod sumnjom da su otrovale svoje lijene i nasilne muževe.

U međunarodnoj konkurenciji dodijeljena su tri posebna priznanja - britanskome filmu "Nepoznati bijelac" Ruperta Murraya, norveškome "Sirova mladost" Margreth Olin i nizozemskom filnu "Crno zlato ispod šume Notecka" Ineke Smits.

Makedonski film "Adam i Eva" Gjorčea Stavreskog nagrađen je posebnim priznanjem u regionalnoj konkurenciji.

U konkurenciji "Sport i glazba" posebna priznanja dobili su njemački film "Pakao na kotačima" Pepea Danquarta i američki "Pet strana medalje" Paula Kella.

Umjetnički direktor Festivala Nenad Puhovski rekao je kako se očekuje da će Zagreb Dox ove godine posjetiti između 12 i 15 tisuća ljudi, što je gotovo dvostruko više nego prošle godine.

Na projekcijama je bilo oko dvije tisuće ljudi na dan, što je golem uspjeh jer je riječ o filmovima koji nemaju zvučna imena niti su šire prepoznatljivi, dodao je.

Posebice je istaknuo to što je Festival postao mjestom za susret autora, koji su prvi put na "pitching forumu" mogli predstaviti svoje radove producentima i televizijskim urednicima i "prijeći granice regionalnog kruga okrenutog samome sebi".

Po njegovim riječima, pomak je i nova kategorija Zagreb Doxa "Sport i glazba", koja je privukla i gledatelje koji u kinima ne bi gledali dokumentarne filmove.

U sklopu Festivala, od 19. do 26. veljače, prikazat će se u devet programa 110 filmova iz 30 zemalja u zagrebačkim kinima "Central", "Tuškanac" i "Europa" te u Kulturno-informativnom centru (KIC).

Svečana dodjela nagrada bit će večeras u Kinu "Tuškanac".

Pročitajte više