Dodjela Oscara ne obazire se na rat

DODJELA filmske nagrade Oscar održat će se bez obzira na rat u Iraku, priopćili su producenti glamurozne Akademijine dodjele. Iako Bushov ultimatum Saddamu istječe četvrtak u 2 sata ujutro, Oscar, po svemu sudeći, radi po principu "The show must go on".

Najpoznatija dodjela filmskih nagrada na svijetu u svojoj je 75-godišnjoj povijesti odgođena samo triput; u vrijeme velikih poplava 1938., atentata na Martina Luthera Kinga 1968. i pokušaja atentata na predsjednika Reagana 1981.

Usprkos nekim najavama da će televizijsko praćenje rata u Iraku zauzeti većinu američkog medijskog prostora, producent ovogodišnje dodjele Oscara Gil Cates za CNN je izjavio: "Rat će sigurno utjecati na ton produkcije, ali ceremonija dodjele će se bez obzira na rat u Iraku održati u nedjelju."

Jedna od najvećih američkih medijskih kuća, ABC, mogla bi prekidati višesatni prijenos s vijestima iz rata, a u ABC-u razmišljaju i o ideju da tijekom cijelog prijenosa po dnu ekrana puštaju najnovije vijesti.

Ratna prijetnja utjecala je i na stav nekih filmskih zvijezda o sudjelovanju na dodjeli Oscara, pa je tako Nicole Kidman, jedna od glumica nominiranih najbolju glavnu žensku ulogu, na konferenciji za novinare održanoj prošlog tjedna u Los Angelesu izjavila je: "Nisam sigurna da li ću otići na dodjelu Oscara - još se predomišljam."

Modni kreator Giorgio Armani već je najavio svoj nedolazak na dodjelu Oscara, ali on je kao ispriku naveo "sigurnosne razloge".

U svakom slučaju, bit će zanimljivo čuti što zvijezde koje će doći na dodjelu imaju reći o ratu o Iraku, jer ako je suditi prema nedavnoj dodjeli Grammya - iračka je kriza snažno utjecala na život mnogih, pa tako i holivudskih zvijezda.

Pročitajte više