Dubrovnik najpopularniji turistički grad na svijetu prema Wanderlustu

LUKSUZNI britanski turistički časopis Wanderlust proveo je istraživanje o najpopularnijim turističkim destinacijama u nekoliko kategorija. U kategoriji gradova na prvom mjestu je Dubrovnik.

Istraživanju je pristupilo preko 1400 osoba koje su putovale u vremenskom periodu od siječnja 2002. do kolovoza 2003. godine. Sveukupno su posjetili 185 zemalja, putovali su sa 129 različitih avionskih kompanija i koristili se uslugama 546 turističkih agencija. Istraživanje se smatra najopsežnijim takve vrste u Britaniji.

Ispitanici su ocjenjivali države, gradove, turističke agencija, avio-kompanije, sigurnost u zemlji, itd. Za svaku kategoriju trebali su navesti četiri imena i ocijeniti ih. Bez obzira na ocjenu najmanje 20 glasova je bilo potrebno da određeno mjesto bude na završnoj listi koja je formirana na temelju glasova i ocjena pretvorenih u postotak.

Dubrovnik je s 95,6% naj-grad na svijetu ispred peruanskog Cuczoa, talijanske Venecije, južnoafičkog Cape Towna i mnogih drugih.

U komentaru se naglašava da je Dubrovnik novina na top-listama. Dodaje se da se radi o gradu koji je početkom 90-ih bio prisutan na televizijskim ekranima zbog ratnih razaranja, a tek je nedavno počeo vraćati tisuće posjetitelja upoznatih s njegovim prijeratnim šarmom, kao i onih koji po prvi puta upoznaju mediteranske draži. "Hrvatsku ove godine spominju mnogi putnici - s Dubrovnikom "biserom Jadrana" - kao svojim oglednim primjerkom. Možda bi ga trebalo nazivati jadranskim Feniksom jer se potpuno zasluženo izdigao iz pepela", piše Wanderlust.

Pročitajte više