Ekonomski stres potresa mlade. Kako se nositi s njime?

U doba kada su cijene stanarina visoke kao ego influencera na Instagramu, a stabilnost posla je mit poput Bigfoota, ne čudi što ekonomski stres postaje najbolji prijatelj mladih generacija. Kako se nositi s njim bez da završite s kosom boje sijede i nervoznim tikovima svaki put kad čujete riječ "računi"? Evo nekoliko humorističnih, ali možda korisnih savjeta za sve vas mlade lavove koji pokušavate preživjeti u ekonomskoj areni.

 

Budite kreativni s budžetom: "Nema više avokada na tostu"

 

Prvi korak u borbi protiv ekonomskog stresa je priznavanje da možda - samo možda - ne trebate trošiti pola plaće na latte s ovsenim mlijekom i avokado toast. Pokušajte s kreativnim rješenjima kao što su kuhanje kod kuće ili, još radikalnije, pijenje kave koju ste sami napravili. Da, zvuči kao znanstvena fantastika, ali moguće je.

 

"Side hustle": Jer jedan posao očito nije dovoljan

 

U svijetu gdje "side hustle" postaje norma, vrijeme je da prigrlite svoj unutarnji poduzetnički duh. Možda ste oduvijek željeli pokrenuti posao prodaje ručno rađenih svijeća s mirisom starog knjiga? Ili ste majstor u kreiranju playlista koje bi mogle rasplakati čak i Chucka Norrisa? Sada je prilika da te vještine pretvorite u novac. Bonus: imat ćete što raditi umjesto da se nervirate oko ekonomskog stresa.

 

Učenje o financijama: "YouTube je novi Wall Street"

 

Zaboravite na skupe tečajeve i seminare o financijskoj pismenosti. Sve što vam treba je stabilna internetska veza i spremnost na učenje. YouTube i besplatni online resursi mogu vam pružiti znanje o investiranju, štednji i upravljanju osobnim financijama bolje nego što ste ikad mislili. Plus, možete to raditi u pidžami, što je uvijek plus.

 

"Networking": Vaš novi hobi

 

U svijetu gdje "nije važno što znaš, nego koga znaš", networking postaje ključan. I ne, to ne znači samo dosadne poslovne sastanke i razmjenu vizitki. Pronađite događaje, radionice ili online zajednice gdje možete upoznati ljude sličnih interesa. Nikad ne znate gdje bi se mogla pojaviti nova prilika - možda čak i ona koja ne uključuje ekonomski stres.

 

Smijeh kao lijek: "Ako ne možemo plakati, barem ćemo se smijati"

 

Na kraju, nikad ne podcjenjujte moć dobrog smijeha. Humor može biti snažno oružje protiv stresa, pa čak i kad vam se čini da se sve ruši oko vas, pokušajte pronaći razlog za smijeh. Bilo to kroz memeove, stand-up komedije ili samo sprdanje s vlastitih financijskih nezgoda, smijeh može barem na trenutak učiniti stvari lakšima.

 

Dakle, mladi i ekonomski stresirani, dok navigirate ovim turbulentnim vodama, zapamtite da niste sami. S malo kreativnosti, upornosti i dobre doze humora, možete pronaći način da preživite (i čak prosperirate) unatoč izazovima. I tko zna, možda jednog dana budete onaj koji daje savjete o tome kako se nositi s ekonomskim stresom - ili barem kako preživjeti do sljedeće plaće bez prodaje bubrega.

 

Pročitajte više