Ella se požalila na ispitivanje "žena na kasi" u ljekarni, farmaceuti odgovorili

Foto: Instagram

ELLA DVORNIK je na Facebooku objavila, ali ubrzo i obrisala, status o "neugodnjacima" iz ljekarne pitajući se zašto joj "žena na kasi" postavlja dodatna pitanja o lijekovima bez recepta, a farmaceuti su joj brzo odgovorili. 

"Ne kužim zašto najneugodnije stvari za kupiti u ljekarni i dalje moraš pitati ženu na kasi. Zašto te 'neugodnjake' za koje ne treba recept ne stave na police. U cijeloj Europi je to normalna stvar. Da gluposti tipa aspirin itd... sve stoji na policama pa se sam poslužiš... jedino kod nas", napisala je Ella i u nastavku navela primjere poput toga da je ljekarnici kad je riječ o kremi za herpes pitaju je li on "na guzici ili ustima", te slične situacije s testom za trudnoću, laksativom ili proljevom. 

Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA) joj je putem svoje internetske stranice Recipe poslala opširan odgovor. Naveli su da takvi komentari "ugrožavaju sigurnost i narušavaju povjerenje naših pacijenata u zdravstveni sustav", te su objavili službeni demanti. 

Prvo su objasnili zašto se "gluposti tipa aspirin" ne nalaze na policama u hrvatskim ljekarnama iako je to uobičajena praksa u nekim zapadnim zemljama navodeći kako neki sastojci aspirina u kombinaciji s drugim lijekovima mogu dovesti do opasnih posljedica poput teškog krvarenja, a također su rizični za osobe s ulkusnom bolesti, te onima s oštećenom jetrom i bubrežnom funkcijom kao i trudnicama u trećem tromjesečju. 

Također su objasnili kako se različite probavne smetnje ne tretiraju na isti način, te da je u nekim slučajevima potreban laksativ, dok se u drugim slučajevima pacijent mora primijeniti neke druge mjere poput povećanog unosa vlakana u prehrani i fizičke aktivnosti. 

"Prekomjerno i učestalo korištenje kontaktnog laksativa, bisakodila, može razviti sindroma lijenog kolona, odnosno naviknuti crijeva na njegovu primjenu te time stvoriti još snažniju konstipaciju/opstipaciju. Uloga magistara farmacije je ovdje vrlo važna kako bi pacijentima u samoliječenju savjetovali pravilnu primjenu lijeka tijekom ograničenog vremena (najduže tri dana), čime bi se osigurala učinkovita i sigurna terapija te izbjegli štetni učinci", navode farmaceuti. 

Jednako su opširno odgovorili i na Elline upite o herpesu, testu na trudnoću, proljevu i gljivicama, a cijeli odgovor možete pročitati ovdje

"Pacijenti koji dolaze u ljekarnu imaju pravo dobiti odgovarajuće informacije i savjete, kako o lijeku, tako i o stanju/zdravstvenom problemu koji ih muči. Magistri farmacije su visokoobrazovani zdravstveni djelatnici koji su završili petogodišnji studij farmacije i kao takvi oni su licencirani stručnjaci za lijekove od strane Hrvatske ljekarničke komore koji odgovorno i kompetentno obavljaju svoj posao. Taj posao uključuje i razgovor s pacijentom kako bi se postavljanjem relevantnih pitanja dobili odgovori koji će pomoći u donošenju odluke o odabiru najprikladnijeg lijeka za samoliječenje manjih zdravstvenih tegoba. Vjerujemo da naši pacijenti prepoznaju važnost i ulogu magistara farmacije u zdravstvenom sustavu, cijene našu plemenitu struku te razumiju zašto moraju odgovarati na 'glupa' pitanja koje postavljaju 'žene na kasi'", zaključili su. 

Pročitajte više