Emir Kusturica o odlasku s festivala u Turskoj: Nisam političar, ali osuđujem genocid

EMIR KUSTURICA progovorio je u intervjuu za Russia Today o odlasku s filmskog festivala u Turskoj i svojim političkim stavovima. Srpski redatelj pojašnjava da je bio revoltiran zbog medijskih napada na njega u Turskoj koji su se ticali njegovih stavova o ratu u BiH. Kusturica kaže da su mu se tada pripisivale izjave u kojima je navodno umanjivao broj poginulih u ratu te broj silovanih muslimanskih žena.

"Dobio sam ispriku gradonačelnika Antalije, ali ako ste pozvani na festival, domaćin vam mora omogućiti vaše pojavljivanje", izjavio je Kusturica. On je trebao biti počasni član žirija na festivalu, no povukao se kad je turski ministar kulture izjavio da neće doći na festival sve dok je Kusturica tamo počasni gost. No, redatelj tvrdi da ga se nepravedno osuđuje. "Nisam političar i stoga nisam obvezan osuditi genocid, ali osudio sam ga", tvrdi on. "Ako su toliko osjetljivi na genocid, prvo bi se trebali ispričati za genocid koji su počinili nad Armencima, a zatim doći k meni i razgovarati o tome jesam li se distancirao od toga ili nisam", kaže Kusturica u intervjuu.

"Imam odličnu priču koju želim napraviti, možda čak u Rusiji"

"Osuđujem zločine u Bosni, ali problem je u tome što osuđujem sve zločine i ne uklapam se u strategiju koja se u Bosni primjenjuje", pojašnjava redatelj i žali se na to što se danas neke ljude prisiljava da budu odgovorniji od političara. Također je rekao novinarki da sebe ne smatra slavnim, jer kad vidi ljude na crvenom tepihu, želi "postati član bande koja će na te ljude bacati kamenje". "Ali ja jesam poznat i znam otprilike koliko sam poznat", kaže srpski redatelj. Novinarka ga je nakon toga pitala koji su mu daljnji profesionalni planovi. "Imam odličnu priču koju želim napraviti, možda čak i u Rusiji. Radi se o mladom filmašu koji nađe bogataša, ali brzo otkriva da bogataš želi da taj redatelj ubije njegovu ženu, a zauzvrat bi mu on financirao film. Lik se počinje osjećati pomalo kao Raskoljnjikov", opisuje Kusturica.

 

Pročitajte više