Estonija i Litva zbog ruskog napada na Gruziju odustaju od Eurosonga?

NAKON pustih priča o susjedskom favoriziranju i nemogućnosti nekih zemalja da se istaknu na Eurosongu, počele su kružiti i prve najave o odustajanju, prenosi Eurovision Croatia. Estonija i Litva najavile su da će, ne promijeni li Rusija odnos prema Gruziji, bojkotirati Eurosong u Moskvi, što bi moglo izazvati lavinu reakcija i odustajanja drugih zemalja koje se protive političkim i vojnim potezima Rusije.

"Ne možemo napraviti ovu odluku u žurbi. Javni emiter bi također trebao sudjelovati u raspravi. Prije sat vremena, Margus Allikmaa, direktor javnog servisa Estonije (ERR) je izjavio kako će pustiti javnost da u programu uživo glasaju na anketi i da odluče hoće li Estonija bojkotirati Eurosong sljedeće godine. Voljeli bismo kad bi pjevači, skladatelji i producenti kao i gledatelji iznijeli svoja mišljenja. Na temelju njihova mišljenja ERR će napraviti odluku. Moje osobno mišljenje je da bi se Estonija trebala povući s narednog Eurosonga", izjavio je estonski ministar kulture Laine Jänes.

"Mislim da je još rano govoriti o tome, ali zbog načina na koji se Rusija ponaša nije ni čudo što su se takve informacije pojavile. Trenutno su tenzije visoke, ali nadamo se da će Rusija prestati koristiti nasilje te probleme s Gruzijom riješiti na civilizirani način. Ako se cijela situacija smiri, poslat ćemo pjesmu na natjecanje, no u protivnom odustajemo", rekao je medijima glavni urednik litvanske televizije.

M.A.

Pročitajte više