Evo što Zagrepčani misle: Kako izgleda "pravi muškarac" u moderno doba?

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Merkur osiguranje

''MUŠKARAC da bi bio pravi, za mene mora biti kompletan“, rekla je Ela (18), a onda se počela smijati pa nije bilo moguće saznati što je to ''kompletan muškarac''. Odgovor o tome što danas predstavlja izraz ''pravi muškarac'' potražili smo u centru Zagreba. Pitali smo nasumične prolaznice i prolaznike ne bismo li dobili sliku muškarca današnjice. Odgovori su bili razni.

''Meni je važno da se brinem o sebi u smislu održavanja tjelesne kondicije i da imam neki svoj put u životu. Mislim da pravi muškarac danas jednostavno mora znati što želi'', iskreno je zaključio Elvis (25). Barbara (29) je bila znatno oštrija u definiciji ''pravog muškarca''.

''Toga više nema. Ja bih jako htjela doživjeti da mi muškarci priđu i da to ne bude klišej. Nije da sam ja sada neka jako stara generacija, ali mislim da više ne postoji ona muška hrabrost da se ženi priđe s nekom dobrom spikom. Sve to ide virtualno, a to mi se ne sviđa'', zaključila je.

''Trendovi se mijenjaju i to je dobro''

Da bismo saznali što je “pravi” muškarac danas, sugovornike smo upitali što je pravi muškarac bio nekad kako bismo ustanovili koliko su se trendovi promijenili u njihovim očima te je li to pozitivno ili negativno.

''Kad mi kažete muškarac nekad, ja ga nekako zamišljam znojnog i u polju cijeli dan, skrbi za obitelj'', nasmijala se Marijana (26). ''Ali pomisao na pravog muškarca 'nekad' mi se baš i ne sviđa jer ga zamišljam dlakavog i neurednog, a mislim da su dlake čak i na muškarcima demode'', iskreno je progovorila kroz smijeh. Ognjen (28) se ne slaže i ne misli da je dobro da su se trendovi promijenili jer smatra da se gubi na ''muškosti''.

''Sve je to nekako lažno sad. Na društvenim mrežama muškarac je zgodan, ističe svoje fizičke atribute, a zapravo smo svi skupa zaboravili održavati odnos uživo. Društvene mreže kao takve nisu loše, ali su mi muškarci postali nekako premeki. Počevši od stajlinga, frizurica, držanje… Izgubila se muškost'', potužio se Ognjen. Budući da se za njega ''muškost'' izgubila, tražili smo da definira što uopće taj pojam znači. 

''Pa ono, da stisne. Da se zna. Da se to osjeti… Ja sam muško, razumiješ?'' šturo je objasnio svoj stav.

Foto: Shutterstock

''Prije bih rekao frendu nego potražio pomoć''

S obzirom na to da odgovori imaju fokus brige o sebi, u sklopu Movembera pitali smo Elvisa s početka priče bi li, da ima neki problem, potražio stručnu pomoć.

''Znam da bih sada trebao reći da bih, ali neću lagati, ne bih. Možemo mi pričati što god hoćemo, ali ekipa te osudi ako zna da ideš recimo kod psihologa'', vrlo iskreno je odgovorio Elvis. Iako zna da je posvećen muškarcima, Movember mu je i dalje apstraktan pojam.

''Da, to mi je skroz okej da muškarac potraži pomoć. Iako, mnogi se još toga srame. Ja sam recimo nagovorila svog dečka najprije na zajedničku psihoterapiju, a on sada ide sam. To je sasvim okej'', priznala je otvoreno Marijana. Pokazala je i da zna što je Movember.

''To je pokret koji je nastao da bi se muškarci brinuli za zdravlje prostate. I možda reproduktivnih organa, ali to nisam sigurna'', zaključila je. I to je djelomično točan odgovor jer, osim fizičkog, ovaj pokret uključuje i mentalno zdravlje muškarca. Čak 40 posto muškaraca, potvrđeno je u znanstvenom medicinskom časopisu Psychological medicine, ne traži stručnu pomoć i ne govori o svojim problemima mentalnog zdravlja. Tvrdnje iz tog časopisa govore da je tome tako zato što se muškarci u većem broju susreću s barijerama i predrasudama od žena kada je riječ o mentalnom zdravlju. 

Movember su 2003. godine u Melbourneu pokrenula dvojica prijatelja, Travis Garone i  Luke Slattery. Na početku je to bila samo ideja o puštanju brkova i brade u znak podrške muškarcima koje su se dosjetili uz pivo, ne znajući pritom da će njihova ''obična'' ideja postati svjetskim pokretom. 

Foto: Freepik

Movember je složenica dviju engleskih riječi moustache (brkovi) i november (studeni), a svake se godine u njega uključuje i do nekoliko milijuna muškaraca diljem svijeta, ali i enorman broj žena koje ih potiču na puštanje brkova i brade. Postoje brojne zaklade za donacije te humanitarne akcije za podizanje svijesti o zdravlju muškarca. Takvim se akcijama sakupi i do nekoliko stotina milijuna dolara doniranih muškarcima koji se bore s rakom prostate, testisa, ali i brojnim mentalnim problemima.

I do 600 neotkrivenih slučajeva u Hrvatskoj godišnje

Da je svijest o ovom problemu potrebna, ukazuju i iz Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate. Naime, prema dostupnim informacijama, i do 600 slučajeva ovog oboljenja ostane neotkriveno na godišnjoj razini, i to samo zato što muškarci ne odlaze na preventivne preglede.

Hrvatska se stoga nalazi na samom dnu Europske unije s oko 2800 oboljelih i 800 umrlih na godišnjoj razini. Rak prostate u 90 posto slučajeva uspješno se liječi ako se rano otkrije. No, da bi dijagnostika bila učinkovitija, važno je redovito preventivno odlaziti na preglede, ali, uz fizičko, brinuti i o mentalnom zdravlju.. 

Merkur osiguranje kroz svoje preventivne programe, osigurava svojim klijentima ne samo osiguranje i pomoć kad do nesreće tj. oboljenja dođe, nego i aktivnosti koje mogu spriječiti njihov nastanak.
Kao dio dodatnog paketa health4me Premiuma, za one klijente koji žele više zaštite, na raspolaganju su Merkurovi fit4life preventivni programi koji podižu brigu o zdravlju na višu razinu.

Preventivni pregledi mogu uvelike poboljšati kvalitetu života, spriječiti mnoga oboljenja te smanjiti troškove skupih liječenja. Tu višu razinu zaštite osiguravaju fit4life preventivni programi u kojima klijent, birajući između četiri ponuđena programa - Classic, Fitness, Relax ili Food, može koristiti usluge sistematskog pregleda, wellnessa, fitness centra ili nutricionističkog savjetovanja. Fit4life nudi mogućnost pogodnosti kod brojnih partnera Merkurovih osiguranja. Spektar usluge dodatnog Merkur osiguranja je širok, a detalji su dostupni ovdje.

''Nikad nisam razmišljao o preventivnim pregledima, ali mislim da bih trebao. Uz ovaj Movember i sve ovo što ste spomenuli, ne bi bilo loše otići'', zaključio je Elvis. S njim se složio i Ognjen.

''Nisam još uvijek bio na pregledu ni prostate, a ni na nekim većim sistematskim pregledima. Ipak, odradit ću to sigurno, ali sam nekako odlučio krenuti nešto kasnije. Sad sam još uvijek dobro, iako imam u svijesti činjenicu da bih se trebao paziti'', rekao je otvoreno.

Sponzorirani sadržaj donosi Index u suradnji s Merkur osiguranje u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više