Facebook našao način kako prevariti kinesku i iransku vlast

Foto: 123rf

NIŠTA ne može omesti Facebook. Iako postoje države u kojima je zabranjeno pristupiti toj društvenoj mreži, sada postoji aplikacija koja i to omogućuje.

Stanovnici država poput Kine i Irana od sada će moći zaobići zabrane i cenzore te pristupiti Facebooku na svojim pametnim telefonima. Facebook je dogovorio suradnju s alatom Tor, jednim od najboljih načina održavanja anonimnosti na internetu, prenosi CNN.

Tor funkcionira tako da skriva lokaciju s koje pristupate internetu, a postoji i njegova inačica za mobilne telefone zvana Orbot. Facebook će odsad automatski koristiti Orbot kako bi se pomoću njega svi mogli koristiti društvenom mrežom s bilo kojeg mjesta na svijetu.

Nije teško naslutiti zašto je za Facebook važno omogućiti nesmetani pristup i iz "problematičnih zemalja. Kina i Iran imaju 1,4 milijarde potencijalnih korisnika do kojih trenutno ne mogu doprijeti.
"Facebook to radi uglavnom zato da poveća svoj doseg, a naravno da će tako dugoročno zaraditi više novca", objašnjava analitičar Richard Windsor.

Neki proglašavaju ovaj potez novim korakom u borbi za ljudska prava, no to je možda previše idealistično. Vjerojatnije je da se radi samo o jednostavnoj namjeri povećanja profita, kao što kaže Windsor. 

Pročitajte više