Fordov ljepotan stigao u Europu

Ford GT – najjača automobilska živuća legenda

Njegova reinkarnacija, Ford GT ima samo jedan zadatak, a to je vratiti Ford na put slave.

Dok GT i njegov prethodnik dijele gotovo identičan oblik, svaki centimetar, oblina i linija novog automobila je jedinstvena reinterpretacija originala.

Novi automobil je 18 inča (45.72 cm) duži i 4 inča (10.16 cm) viši. Pokreće ga Fordov 5.4 litarski V8 benzinski motor s turbo puhalom, a automobil razvija impresivnu kombinaciju: 500 KS snage i 500 Nm okretnog momenta. Snaga se na cestu prenosi Ricardo šest brzinskim ručnim mjenjačem s helikoidnim diferencijalom.

Kao i povijesni natjecateljski automobil, Ford GT ima aluminijsku karoseriju. Umjesto čeličnog, sačastog kompozitnog okvira korištenog 60-tih, Ford GT team je razvio potpuno novu aluminijsku šasiju. Prednji odbojnici natkrivaju 18-inčne naplatke i Goodyear Eagle F1 Supercar gume.

U tradiciji originalnih Fordova GT, vrata su urezana u krov. Lukovi stražnjih kotača na kojima su 19-inčni kotači definiraju liniju stražnjeg dijela automobila, dok naglašena linija od prednjeg dijela daje konačan profil koji završava u integriranom  spojleru.

Unutrašnjost ima nova "ventilirana sjedala" i instrument ploču originalne izvedbe s ravnim analognim pokazivačima i velikim tahometrom.

Otkako je Ford GT koncept doživio svoj europski debi na Salonu automobila u Ženevi u ožujku, mnogo potencijalnih kupaca iskazalo je zanimanje za posjedovanjem jednog od ovakvih automobila namijenjenih Europi. 

Nažalost, tek 80 Europljana će imati tu čast, da svoju garažu napuni ovim ekskluzivnim automobilom vrhunskih performansi. Kupci će se morati strpjeti još neko vrijeme jer proizvodnja u SAD-u starta tek iduće godine. Prvi primjerci u Europi će se početi isporučivati krajem iduće godine. Cijena je zasad nepoznata, ali se nagađa da ne bi trebala biti viša od 130.000 eura.

Europski kupci koji su zainteresirani za kupnju jednog od GT-a iz limitirane serije mogu to još uvijek učiniti putem Internet stranice: www.FordTeamRS.com.

Pročitajte više